Меркель підтримала ідею створення країнами ЄС спільної армії

16.11.2018
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтримує ідею створення країнами ЄС спільної армії, що не буде суперечити НАТО.
 
 
«Ми повинні працювати над тим, аби певного дня мати справжню європейську армію», — заявила у Європарламенті глава німецького уряду.
 
 
Ці слова викликали емоційну реакцію у пленарному залі: частина депутатів привітала пропозицію оплесками, а інша — свистом. 
 
Під час виступу в Європарламенті Ангела Меркель фактично підтримала нещодавню ідею президента Франції про створення спільної європейської армії, зазначає «Франс Пресс».
 
Але нагадала, що ця пропозиція не нова і навела слова глави Єврокомісії Жан-Клода Юнкера чотирирічної давнини: «Загальноєвропейська армія могла б показати світу, що між європейськими країнами ніколи не буде війни».
 
Пані Меркель додала, що така армія не буде протидією НАТО і що «ніхто не хоче ставити під сумнів класичні союзи». 
 
Утім ідею спільної армії більш рішуче просунув саме Макрон. 6 листопада в інтерв’ю радіостанції Europe 1 він заявив, що Євросоюзу потрібна власна армія, незалежна від США, яка могла б захищати європейців від різних потенційних загроз, у тому числі з боку Росії. 
 
Проти цієї ідеї виступає президент США Дональд Трамп, хоча вона якраз і виникла відповіддю на його безвідповідальну риторику, що Європа повинна сама себе захищати, та інші вказівки європейським партнерам, якими Трамп виставляв себе таким собі «начальником Європи».
 
Після поведінки Дональда Трампа під час святкування сторіччя закінчення Першої світової війни в Парижі у понеділок на цьому тижні Емманюель Макрон був змушений вдатися до дуже різких слів на адресу президента США: «Що має для мене значення, якщо чесно, — то це те, що ми робимо спільно з американською армією», — наголосив Макрон, говорячи про важливість співробітництва зі США у військовій галузі».
 
І продовжив: «У кожен момент нашої історії ми були союзниками, а союзників потрібно поважати», — говорив Макрон в інтерв’ю чільному французькому телеканалу TF1 з палуби французького атомного авіаносця «Шарль де Голь».
 
І нагадав у цьому контексті про французьку допомогу для США у війні за незалежність та військову підтримку, які Франції надали США в обох світових війнах». А наостанок додав головне: «Сполучені Штати є нашим історичним союзником і ним залишаться. Це союзник, з яким ми підемо на будь-які ризики, з яким реалізуємо найбільш складні операції. Але бути союзником не означає бути державою-васалом». 
 
«Емманюель Макрон запропонував створити європейську армію, яка захищала б від Китаю, Росії та США. Але в Першу і Другу світові війни на Францію нападала Німеччина. Вони в Парижі вже почали говорити по-німецьки, доки Америка їх не врятувала», — іронізує у відповідь Трамп. В іншому твіті Трамп прямо назвав французів націоналістами, яких ще світ не бачив. 
 
Агенція «Блумберг» заначає, що ідею Макрона—Меркель у реальності буде дуже важко реалізувати. Америка має десятки військових баз у Європі, на яких дислоковані 65 тисяч військовослужбовців. Навряд чи Європа може дозволити собі подібні масштаби, додає «Блумберг». Скептично ставляться до ідеї Макрона і в НАТО.
 
Генсек Альянсу Йєнс Столтенберг заявив, що військове співробітництво країн ЄС не повинне перетворюватись на альтернативу НАТО. «В Європи недостатньо сил, щоб упоратись без взаємодії зі США», — наголосив він. 
 
Де двоє чубляться, там виграє третій. Президент Росії позитивно оцінив ідею створення європейської армії. «Цілком природно, що вони хочуть бути незалежними, самодостатніми, суверенними в галузі оборони та безпеки», — заявив Путін в інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу RT.