Мінприроди через конкурс шукає господарів для національних природних парків

13.11.2018
Проходить конкурс на посади керівників природно-заповідного фонду в національних природних парках.
 
За словами заступника міністра екології та природних ресурсів Василя Полуйка, директорів НПП обиратимуть за новими правилами. 
 
Порядок проведення конкурсу та призначення на посаду керівників установ природно-заповідного фонду, що належить до сфери управління Мінприроди, затверджений наказом міністра в липні цього року.
 
Відтепер керівником може бути особа, яка здобула вищу екологічну, біологічну або географічну освіту. Потрібен також стаж роботи за напрямом керівника нижчого рівня не менше трьох років та володіння державною мовою.
 
«Завдання нових правил — створити прозорий механізм конкурсного відбору претендентів на посади керівників установ ПЗФ з відповідним професійним рівнем, здатних сформулювати бачення перспективних напрямів розвитку природно-заповідної справи. Розраховуємо залучити справжніх лідерів природно-заповідної справи, з високою етикою поведінки та культурою взаємовідносин, що сприятиме подальшому розвитку національного природного парку та збереженню природних багатств України», — пояснює Василь Полуйко.
 
Конкурсний відбір передбачає проведення кваліфікаційного іспиту, роз’яснення ситуаційних завдань та проведення співбесіди. На ній претендент повинен презентувати системне бачення розвитку установ ПЗФ.
 
Серед перших установ природно-заповідного фонду, в яких обиратимуть керівників за новими правилами, — НПП «Північне Поділля», «Верховинський», «Горгани» та Кременецький ботанічний сад.
 
Документи на участь у конкурсі прийматимуть до 5 грудня цього року включно. Засідання комісії, до складу якої включені і представники громадського сектору, транслюватимуть онлайн на сайті міністерства.
 
Очікується, що новий механізм конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників установ природно-заповідного фонду сприятиме прозорості, відкритості та широкому залученню громадськості до управління об’єктами природно-заповідного фонду України.
 
Детальніше ознайомитися з умовами конкурсу можна за посиланням: /files/docs/nakazy/2018/nakaz_380.pdf.