У Чернігові американські інструктори розпочали підготовку саперів для розмінування на Донбасі

09.11.2018
У Чернігові американські інструктори розпочали підготовку саперів для розмінування на Донбасі

Інструктор зі США Крістофер Тей показує особливості конструкції та роботи новітніх металодетекторів. (Фото Олега ФЕЦЕНЦЯ.)

У Чернігові, у 8-му навчальному центрі Держспецтрансслужби Міноборони днями стартував тренінг з вишколу саперів 1-го рівня EOD з гуманітарного розмінування.

Це пілотний проект, у ході якого навчатимуться 15 фахівців – по п’ять представників від Збройних Сил, Державної спеціальної служби транспорту та Державної служби з надзвичайних ситуацій, рівень підготовки яких засвідчать дипломи міжнародного рівня.

Курси запроваджено за сприяння Відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні в межах Програми гуманітарного розмінування командування контингенту американських Збройних сил у Європі. Ініціатива переслідує актуальну для Києва мету – системно покращити якість робіт з розмінування на звільнених теренах українського Донбасу й мінімізувати мінно-вибухові ризики для місцевого населення.

 

Безцінна допомога американських партнерів

 

«Гвіздком» урочистої програми початку тренінга стала передача українцям американською стороною спеціального саперного обладнання. Це 20 комплектів з пошуку вибухонебезпечних предметів, зокрема, новітні металодетектори, допоміжне приладдя, комплекти інженерної розвідки, до складу яких входить низка ефективних електронних та оптичних приладів.
А навчатимуть працювати українських фахівців на сучасному обладнанні американські інструктори, які прибули сюди разом із технічною допомогою, вартість якої оцінюють загалом у суму понад 500 тисяч доларів. Варто додати, що згаданими дарунками наші військові користатимуться не лише з навчальною метою, а й у процесі практичного розмінування.

 

Це далеко не перша подібна «порція» допомоги від наших стратегічних партнерів. Так, цьогоріч у березні оборонне відомство США передало 20 комплектів металошукачів «Minelab» вартістю 1,5 млн гривень підрозділам з розмінування Державної спеціальної служби транспорту, які натепер успішно використовуються за призначенням. Нагадаємо, що такі підрозділи є одними з основних суб’єктів протимінної діяльності в державі, вони залучені до розмінування й очищення територій від вибухонебезпечних предметів. Їхня спеціалізація – розмінування важливих об’єктів транспортної інфраструктури. Загалом від літа 2014 року згаданим підрозділам вдалося знешкодити майже 7 тисяч вибухонебезпечних предметів, обстежити понад 700 км залізниць, 113 км автошляхів та 500 га місцевості.

 

Цікаво було спостерігати за знайомством американських інструкторів – сержантів Кріса Сторі та Крістофера Тея, які прибули до Чернігова із військового контингенту США в Європі – зі своїми українськими колегами. На найближчі три тижні ці іноземні тренери й фахові сапери стануть для них партнерами у важливій справі професійного зростання. Кріс має 13 років вислуги, серед яких кілька бойових місій в Іраку та Афганістані, де він знищив безліч різнотипних вибухонебезпечних предметів (ВНП). Крістофер має вислугу 7 років і теж є добре підготовленим фахівцем. Він уже бував в Україні, де, як зауважує, 2016-го виконував завдання з зачищення одного з полігонів. Метою їхнього перебування в Україні, як заявив Кріс Сторі, є участь у процесі інтеграції міжнародних стандартів з протимінної діяльності в українські військові стандарти.

 

– Українці здобули значний досвід, як і ми, у цій сфері. І разом ми спробуємо виокремити кращі моменти в цьому спільному досвіді та об’єднати їх, – каже він. – Фактично своїх українських колег ми навчатимемо так само, як вишколюють відповідний персонал у США. Оцінка отриманих знань і навичок базуватиметься на тестуваннях – початковому й по завершенню курсу, адже потрібно побачити досягнутий прогрес, зокрема і в проведенні реальних підривних робіт. Ці офіцери та сержанти надалі стануть інструкторами й зможуть готувати саперів, здатних працювати на сучасному обладнанні, у своїх структурах. Ось чому нам так важливо вдало стартувати.

 

Тим часом очільник відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні полковник Сухопутних військ Роберт Пітерс, який був присутній на заході, зазначив, що найважливішим моментом курсу є те, що його пліч-о-пліч проходять представники трьох різних служб – головних операторів гуманітарного розмінування в Україні. Всі разом в одному класі – і це чудовий знак!

 

– Бажаю гарної співпраці, бо ви залежні один від одного, – звернувся до присутніх Роберт Пітерс. – Маємо чудову команду досвідчених інструкторів, які допоможуть вам. Ці сержанти представляють кращих фахівців, яких ми можемо знайти для цього курсу. І загалом сержантів ми вважаємо основою нашої військової служби. Тому під час тренінгів не соромтеся ставити їм багато запитань! Досвід обох наших країн гідний обміну. І його треба враховувати, адже обсяги цієї небезпечної роботи у вас з часом тільки зростатимуть і вона ускладниться.

 

У нас будуть свої військові сапери-водолази

 

Зауважимо, що навчальна база 8-го центру підготовки сприяє якісному навчанню саме саперів. Віднедавна тут починають вишкіл фахівців нового спрямування – саперів-водолазів. Центр має ліцензію Міносвіти на підготовку водолазів ІІІ-го класу 1 - 2-ї груп спеціалізацій. Із перспективами такої роботи ознайомили і американських гостей закладу. Тут є кілька басейнів як для базового рівня підготовки, так і більш складного профі-класу у важкому та легкому типах спорядження. Курс для саперів-водолазів триватиме 4 місяці, де найбільше часу приділено практичній складовій.

 

– Ми показали нашим американським друзям ту роботу, яку вже виконуємо понад чотири роки поспіль. Цей курс підготовки та ресурсна допомога партнерів дадуть додатковий імпульс у розвитку нашої спроможності в галузі розмінування та мінної безпеки, – запевнив голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал-лейтенант Микола Мальков. – Навчання почалися й за три тижні ми побачимо, наскільки вони є ефективними.

 

– А чому саме зараз виникла потреба у новій спеціалізації – саперах-водолазах? – запитую в Миколи Івановича.

 

– Незабаром відкриватимемо третій за ліком відновлений Держспецтрансслужбою міст на Луганщині – неподалік Попасної. І перед тим, як проводити такі будівельні роботи на звільненій території, сапери повинні обов’язково виконувати інженерну розвідку, відповідає генерал-лейтенант Мальков. – Часто так стається, що вони знаходять вибухонебезпечні предмети. Виявлення останніх у водному середовищі має свою специфіку й труднощі. Потреба в підготовці водолазів-саперів саме тому виникла, що Держспецтрансслужба відновлює зруйновані мости і транспортну інфраструктуру на сході. І щоб наші будівельники та понтонери могли безпечно працювати, потрібні спеціалізовані водолази. Наша навчальна база перебуває в хорошому стані й унікальна тим, що спроможна готувати фахівців навіть узимку, адже в багатьох інших місцях навчання використовують звичайні відкриті водойми, а тут є закриті басейни.

 

За словами начальника 8-го навчального центру Держспецтрансслужби полковника Андрія Лагутіна, у підготовці фахівців з підводної інженерної розвідки також допомагатимуть наші американські партнери, як і в освоєнні нових засобів підводного очищення території від вибухонебезпечних предметів.

 

Також у Чернігові я помітив важливий сигнал – в Україні почали готувати і жінок-саперів, що уможливили останні зміни в законодавстві, які розширили перелік посад у ЗСУ, які дозволили призначати жінок на такі бойові посади. Принаймні серед 15 слухачів згаданих курсів є сержант – представниця Державної спеціальної служби транспорту, яка має стати, до того ж, інструктором.
 

А ТИМ ЧАСОМ…

 

Цього тижня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроек про протимінну діяльність в Україні (№9080-1). «Є закони принципові. За які борешся, які відстоюєш і вигризаєш. Для мене таким є законопроект про протимінну діяльність, - написала у «Фейсбуці» Ірина Геращенко. - 1800 українців загинули і поранені від мін на Донбасі. 7 тисяч квадратних кілометрів, «напічканих» вибухівкою. Ми так довго працювали над цим законопроектом, який наближає до стандартів НАТО у сфері антимінної діяльності, враховує досвід Хорватії, врешті - решт, сприятиме активізації підтримки України з боку країн НАТО в сфері розмінування. Сьогодні ми отримали лист - підтримку законопроекту від посольств США і низки європейських країн. Розмінування - це і є стратегія миру для Донбасу, це і є новий курс миру».

 

Під час окупації Росією території Донецької та Луганської областей більшість обладнання для саперів залишилось на окупованих територіях. Наші партнери з країн НАТО готові надати матеріально-технічну допомогу, але за умови прийняття відповідного законодавства і запровадження стандартів Альянсу у цій сфері гуманітарного розмінування, зазначають у пре-службі Верховної Ради.

 

«Я сьогодні (у вівторок. – Ред.) пережила стрес в залі ВР, коли деякі фракції завили, що не голосуватимуть за розмінування, поки... не проголосують постанову по тарифах. Популізм і спроба протиставити непоєднуване - гаманці, батареї і людські життя – вбивають, - додає Ірина Геращенко. - Я згадувала дітей з відірваними кінцівками, яких ми з Марією Іоновою (заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. – Ред.) всіма силами відправляли на протезування в західні країни. Я ледь не розплакалася в ці хвилини провалу голосування в ВР. Врешті решт переміг здоровий глузд і законопроект в першому читанні підтримали. За що дуже вдячна всім депутатам і фракціям - хто голосував ЗА. Жодного голосу не дав Опоблок... Це їхня «турбота про жителів Донбасу».