В Україні готують документ, який має захистити інвесторів житла від будинків-привидів

31.10.2018
В Україні готують новий законопроект, який би мав захистити права інвесторів житлового будівництва.
 
Передбачається, що нові і чіткі правила гри зрушать із місця трохи застиглий будівельний ринок, дозволять здавати більше збудованих об’єктів, що сприятиме розвитку економіки.
 
На думку заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Льва Парцхаладзе, документ має убезпечити українців, які вкладають кошти в нерухомість на етапі її будівництва, і врегулювати ринок нового житла.
 
Сьогодні величезна кількість наших співвітчизників ще фігурує у переліку ошуканих вкладників. Практично в кожному великому місті є недобудовані житлові комплекси і будинки, в будівництво яких люди вже вклали гроші: як нещодавно, так і до кризи 2008 року.
 
Коли квадратний метр коштував суттєво дорожче, ніж нині. І люди, що вклали свої гроші у, здавалося б, цілком пристойну новобудову, взяли для цього банківські кредити.
 
Після відмови забудовника виконувати взяті на себе зобов’язання, вони опинилися у критичному фінансовому становищі. 
 
На думку експертів, основна частина недобудов була заморожена у кризові роки, коли ціни на будматеріали і послуги різко зросли і компанії виявилися не в змозі покривати витрати на будівництво за рахунок раніше обумовлених внесків інвесторів. Також поширеною в Україні практикою є відвертий обман па­йовиків, коли кошти на великому будівництві крадуть по мірі зведення кожного наступного будинку або секції житлового комплексу. В результаті одна або кілька останніх черг будівництва або не починається взагалі, або зводиться не в повному обсязі і заморожується на довгі роки.
 
Найбільшою проблемою у такій ситуації було те, що жодної змоги домогтися справедливості у добросовісного інвестора не було. Правоохоронці, як відомо, роками шукають відповідальних за недобудови, роками ведуть судові розгляди, але інвестори не отримують нічого. У рідкісних випадках питання вирішується шляхом передачі недобудов іншим будфірмам, які, врешті-решт, вводять будинки в експлуатацію. Але таких прикладів в Україні небагато.
 
Тож новий документ передбачає визначення органу влади, який присвоює житлового комплексу статус «проблемного об’єкта» і визначає джерела фінансової компенсації ошуканим інвесторам.
 
Для захисту громадян України, що мають намір вкладати у новобудови, пропонується запровадити обов’язкове страхування житлових комплексів на випадок незавершеного будівництва, створення Фонду страхування інвестицій в житло, створення єдиного держреєстру договорів інвестування житла, що мало би запобігти продажу однієї квартири кільком особам.
 
Також хочуть запровадити — заборону на будівництво інвестиційного житла на орендованій землі та зобов’язання для забудовників проводити нульовий цикл будівництва до початку продажу об’єкта.
 
Найголовніше, що для недобросовісних забудовників буде запроваджено кримінальну відповідальності за грубі порушення прав інвесторів.
 
Утім компанії навіть за таких умов матимуть змогу уникнути покарання, якщо використовуватимуть кілька хитрощів, як це вони роблять зараз. Наприклад, продавати квартири на первинному ринку через фірми-прокладки: фінансові компанії, кооперативи тощо, у яких взагалі немає майна і активів. Можливість захисту прав інвесторів в такому випадку мінімальна.