Ляшко: Багато батьків не можуть дати дитині 20 гривень на обід

26.10.2018
Ляшко: Багато батьків не можуть дати дитині 20 гривень на обід

Олег Ляшко зробив теплою зиму для 180 вихованців дитсадка у Волочиську — добився ремонту приміщення.

Зарплата працівників дошкільних навчальних закладів має складати мінімум 6 тисяч гривень, а не 3 тисячі, як зараз. На цьому наголосив лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час відвідин дитячого садочку «Сонечко» в селі Волочиськ на Хмельниччині.
 
Політик добився виділення з держбюджету 2,8 мільйона гривень на ремонт і утеплення навчального закладу. Тепер 180 діток будуть у теплі та комфорті. А щоб батьки водили дітей у дитсадочки, а не здавали в інтернати, у них повинні бути високі зарплати і стабільна робота, переконаний Олег Ляшко.
 
«Я теж хотів би у дитинстві рости з батьком та матір’ю, але, на жаль, життя склалося по-іншому: з 5 років — дитячий будинок, з першого по 11-й клас — інтернат. Батько кинув мою матір. Мама важко працювала і не могла мене утримувати. Сьогодні таких дітей — мільйони, коли батьки не можуть прогодувати своїх дітей і здають їх у дитбудинки, бо там їх нагодують та одягнуть. А самі по Польщах чи Португаліях працюють. Але ніякий дитбудинок не замінить тепла батька й матері. Тому треба збільшувати зарплати, щоб батьки могли купити своїй дитині і їжу, і іграшки, і одяг, а також повернути державне фінансування харчування у школах і дитсадках. Бо сьогодні для батька й матері трагедія — дати дитині 20 гривень на обід у школі. Якою дитина потім виросте, коли не їсть — ні здоров’я, ні освіти не буде!», — підкреслив лідер РПЛ.
 
Стабільна робота, достойна зарплата і доступне житло, за словами Олега Ляшка, — це той якір, який триматиме людей в Україні і зупинить трудову міграцію.
 
«Якщо сьогодні прожитковий мінімум, за даними Мінсоцполітики, 5,5 тисячi гривень — як може зарплата робочої людини бути менше за нього? Тому мінімальна зарплата має бути хоча б 6 тисяч гривень. І головне — щоб не було зрівнялівки, коли один усе життя навчається і працює, а інший нічого не робить, але обоє отримують однакову зарплату. Так само з пенсіями: один усе життя пропрацював, інший на печі пролежав, а отримують однаково — півтори тисячі гривень пенсії чи матеріальної допомоги. Тому я і добиваюся підвищення зарплат, бо коли копійчана зарплата — буде й копійчана пенсія, як у колишніх колгоспників чи працівників дитячих садків», — розповів Ляшко.
 
Лідер РПЛ підкреслив: iз нинішніми цінами і тарифами прогодувати дитину дуже складно, а влада ще й ціни на газ піднімає. Це зажене українців у тотальне жебрацтво, переконаний політик.
«Влада розповідає, що треба платити за газ європейську ціну, але при цьому «забула» дати українцям європейські зарплати і пенсії. Як із зарплатою у 3 тисячі гривень вихователька дитсадка заплатить європейську ціну на газ? Бомжі в Німеччині чи Франції отримують більшу соціальну допомогу, ніж працівники дитячого садка зарплату. При цьому влада розповідає, що забезпечить усіх субсидіями.
 
У цьому році 70 мільярдів гривень — на субсидії, наступного року урізали до 50 мільярдів. Що, українці стали багатшими і їм не треба субсидії? Людина отримує 1,5 тисячі гривень пенсії, а платить однакову ціну на газ, як мільйонер. Тому ми вимагаємо відновити соціальну норму споживання газу, встановити лічильники в кожну квартиру, провести масштабну модернізацію, а головне — знизити ціну на газ, щоб вона була чесною і справедливою», — зазначив Ляшко.