«Юріїв день» для орендодавців

24.10.2018
Проект народних депутатів Олександра Гереги та Андрія Шиньковича «Про внесення змін до Закону України «Про оренду землі», згідно з яким власнику земельної ділянки надається право в односторонньому порядку розривати договір оренди землі, якщо його не влаштовує розмір орендної плати, з’явився у ЗМІ і відразу ж викликав шквал критики з боку «правозахисників», бо він, мовляв, вступає у протиріччя з Цивільним кодексом України.
 
Хто вчив історію, той знає, що в Московії на перших етапах закріпачення селян існував закон, згідно з яким кріпак мав право перейти від одного пана до іншого в День святого Юрія. Згодом цей закон було скасовано. Аргумент: пани мають збитки від цього закону.
 
Узагалі-то в 1861 р. офіційно в Російській імперії кріпацтво було відмінено. Та в завуальованому вигляді воно з’явилося у СРСР. Тоді селянам просто не видавали паспортів. Новий вигляд закріпачення орендодавців з’явився в Україні. Укладали кабальні договори оренди, відповідно до яких селяни за свою землю одержували (та й зараз у більшості своїй одержують) жалюгідну плату.
 
Законопроект пропонує «Юріїв день» для орендодавців. Це мало би позитивне значення для розвитку земельних відносин. По-перше, подібний закон дисциплінував би орендарів у витратах для продажу зерна на борошно, олію чи інші харчові продукти з метою одержання більшого прибутку. По-друге, підвищення орендної плати збільшило б надходження бюджетних коштів для сільських громад у вигляді податків, що привело б до покращання інфраструктури сіл.
 
Водночас, щоб захистити орендарів, треба чітко прописати механізм розриву договорів. Наприклад, орендодавець мав би попереджати орендаря не менш ніж за два роки про розірвання договору. Дата припинення договору має збігатися з часом закінчення циклу сільгоспробіт і тому подібне.

 

Орендодавці прекрасно розуміють, що ця Верховна Рада «втопить» законопроект у якомусь комітеті, а ні — то він залежиться під сукном на столі у Голови, тобто його спіткає доля багатьох інших корисних для народу законопроектів, які роками збирають пил у кабінетах можновладців. Тішить тільки те, що на майбутніх виборах селяни, перш ніж голосувати за кандидатів, обов’язково запитають: «Чи обіцяєте ви, пане, селянам «Юріїв день»?» 
 
Володимир КАЇРА
с. Темрюк, Нікольський район, Донецька область