Окупаційні війська на Донбасі у перервах між війною ріжуть на метололом залізничні рейки

23.10.2018
Cитуація на фронті впродовж 21 жовтня, як і в попередні дні, залишалася напруженою, але контрольованою Об’єднаними силами. Російські окупанти 19 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому ворог тричі застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
Противник вів прицільний вогонь із мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил у районах населених пунктів Щастя, Кримське, Попасна, Шуми, Піски, Мар’їнка, Тарамчук, Красногорівка, Павлопіль, Водяне, Гнутове, Лебединське та Широкине.
 
Опорний пункт наших військ поблизу Водяного, що на Маріупольському напрямку, противнник обстрiляв iз мінометів калібру 120 мм, гранатометів i стрілецької зброї. Позиції Об’єднаних сил у районах Кримського та Широкиного окупанти обстрілювали з мінометів 82-го калібру, а поблизу Щастя по наших захисниках вів вогонь снайпер.
Троє українських воїнів зазнали поранень. За даними розвідки, впродовж доби в неділю вiсiм окупантів знищено i ще двох поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку 22 жовтня ворог із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї обстріляв нашi позиції в районі Новотроїцького.
Крім людських жертв, російська агресія також суттєво вдарила по економіці України, зокрема прифронтової зони Бахмутського та Костянтинівського районів. Тут зникли цілі підприємства. Натомість, між тими, які залишилися, до мінімуму скоротилося транспортне сполучення. Обірвані електричні мережі, іржаві гілки залізниці — справжній Клондайк для так званих «металістів». За тонну залізничної рейки у «прийомці» дають від п’яти до восьми тисяч гривень. Інтернет такими пропозиціями просто рясніє. Ділки ж, щоправда, хитруючи, не соромляться вирушати на полювання по метал навіть удень.
 
Та на заваді цій схемі стали бійці батальйону спеціального призначення «Донбас» Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил. Цього разу вони затримали у прифронтовій зоні осіб, які намагалися порізати залізничне полотно на металобрухт.
 
Пошкоджену колію останнім часом експлуатували нечасто. Вона є власністю Вуглегірської теплоелектростанції — стратегічно важливого енергетичного об’єкта, розташованого в районі Операції об’єднаних сил. Підприємство періодично потерпає від обстрілів російських окупантів.
 
«Це було вдень. Після обіду начальник зміни охорони Вуглегірської ТЕС розповів, що під час ремонту було виявлено розкрадання залізничного полотна. Група у складі п’ятьох осіб вирушила на місце події. Ми вже знали марку машини та її колір. На момент нашого прибуття власники автомобіля та газозварювального апарата втекли. Проте їх затримали на нашому КПП», — розповів один з учасників операції Євген Баранов. Він також пояснив, що його підрозділ має свої оперативні напрацювання, отже, хитрощі з маскуванням автомобіля під власність Вуглегірської ТЕС чи мешканців Світлодарська не мають сенсу. Міру причетності та вини затриманих тепер визначатиме суд.