Аграрії України зібрали рекордний врожай кукурудзи

23.10.2018
Аграрії України зібрали рекордний врожай кукурудзи

Кукурудза нинішнього сезону дає середню врожайність, вищу за 65 центнерів з гектара. (Фото з архіву «УМ».)

Мінагрополітики вкотре переглянуло оцінку врожаю 2018 року до збільшення. Україна вже очікує виробництва зернових на рівні 64 мільйонів тонн. Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк устиг похвалитися оптимістичними очікуваннями: «завдяки дощам маємо дуже хороші показники за кукурудзою. Готовий озвучити сміливий прогноз: валовий збір зернових у нас буде 64 мільйони. Це другий результат в історії після позаторішнього рекорду в 66 мільйонів тонн». 
 
Експорт зернових, за даними прес-служби Мінагрополітики, прогнозується на рівні 42,5 мільйона тонн. Щоправда, досягнення цього показника надто залежить від транспортного монополіста «Укрзалізниці» — наскільки оперативно там здатні вирішувати поточні логістичні проблеми, аби забезпечити ритмічну поставку зерна в порти. «Тільки якщо залізничники впораються з вивезенням, достойна валютна виручка в сегменті сільського господарства буде забезпечена», — обережний щодо експортних обіцянок заступник міністра.
 
2018 рік відрізнявся рекордною погодною турбулентністю, через що на різних його етапах майбутній урожай викликав серйозне занепокоєння. Хоч вихід посівів із зими був дуже вдалим, сніг на полях пролежав аж до квітня, тому весняна посівна замість двох місяців стислася до одного. Засмутив аграріїв і посушливий травень. Потім улітку майже достиглий урожай ранніх зернових накрили зливи. І тільки за рахунок групи пізніх зернових (найсуттєвіше — кукурудзи) загальний результат — став другим в історії.
 
Станом на кінець минулого тижня в Україні зібрано 52,2 мільйона тонн зерна з площі 12,7 мільйона гектарів. Це — 86 відсотків від загальної площі. Середня врожайність на 19 жовтня становила 41,1 центнера з гектара.
 
Крім того, аграрії на цю дату посіяли 6,7 млн. га озимих зернових культур, або 93 відсотки від прогнозованих площ. У розрізі культур уже засіяли: озимою пшеницею — 5,8 мільйона гектарів при прогнозі 6,2 мільйона; житом — 114 тисяч гектарів при прогнозі 147 тисяч; озимим ячменем — 792 тисячі гектарів при прогнозі 872 тисячі. А з озимим ріпаком попередній прогноз навіть перевищили: засіяли з осені мільйон гектарів при запланованих 888 тисячах.