Чекали 13 років: після Нового року вже відреставрована Харківська філармонія влаштує концерт

12.10.2018
Чекали 13 років: після Нового року вже відреставрована Харківська філармонія влаштує концерт

Красива музика в красивому місці.

Реставрація Харківської філармонії, розпочата ще у 2005 році, йде максимальними темпами й завершиться через кілька місяців.
 
Цю новину повідомила у соціальних мережах голова облдержадміністрації Юлія Світлична, уточнивши, що перший концерт в оновленій будівлі місцеві меломани зможуть послухати вже на початку наступного року.
 
«Це не просто будівельний, а й культурно-історичний об’єкт, — сказала вона. — На його сцені співав Шаляпін, були з прем’єрами й концертами Чайковський, Рахманінов, Хачатурян. Я впевнена, що після відбудови ця зала буде однією з кращих в Україні. Йдеться про потужний філармонічний комплекс». 
 
Перед початком робіт особняк на Римарській, який збудували ще в 1829 році, мав настільки занедбаний вигляд, що його хотіли просто знести.
 
Але оскільки це приміщення має не лише архітектурну, а й історичну цінність, здоровий глузд після тривалих дискусій таки переміг. Утім розпочата реставрація через брак коштів розтяглася на десятиліття й тривала з перемінним успіхом.
 
Зрештою, два роки тому тут відкрили «перший пусковий об’єкт» — органну залу на 500 місць, де встановили інструмент німецької фірми Alexander Schuke Potsdam Orgelbau Gmbh, що одразу ж отримав статус одного з найбільших органів в Україні. Його технічний потенціал дає необмежену можливість виконання будь-яких творів найкращими музикантами світу. 
 
І ось чергова новина — за кілька місяців у філармонії почне працювати і велика зала. Після реставрації вона матиме свій автентичний вигляд, який створювали за кресленнями концертного майданчика палацу французьких королів Тюїльрі у Парижі.
 
Колишнє і фактично втрачене розкішне убранство будівельники відтворили до деталей, користуючись старими ескізами та фотографіями.
 
Тут з’являться колони, карнизи, молдинги, арки, позолочені люстри, а головне — буде відтворено унікальну акустику, завдяки якій у Харкові охоче давали концерти майстри світового рівня.
 
Паралельно з великою залою йде відбудова малої, більш камерної, а також створюють музей музичної культури, музична бібліотека, студія звукозапису, ремонтують фойє і допоміжні приміщення. Кошти на завершення реконструкції були виділені з обласного і державного бюджету. 
 
Це перший мистецький заклад в Україні, який спільними зусиллями й завдяки творчому горінню ентузіастів вдалося не лише врятувати від забуття, а й перетворити на сучасний культурно-історичний центр.