Дві найкращі баскетбольні команди зіграють на груповому етапі Кубка Європи

12.10.2018
Дві найкращі баскетбольні команди зіграють на груповому етапі Кубка Європи

Новий сезон у вітчизняному баскетболі розпочався з однією серйозною особливістю.
 
На старт чоловічої суперліги не вийшов найтитулованіший клуб країни — київський «Будівельник».
 
 
Як пояснили в ФБУ, серйозні фінансові борги, котрі накопичила «Будка» перед гравцями клубу, наразившись таким чином на санкції з боку ФІБА-Європа, змусили керівництво вітчизняного баскетбольного господарства поставити «на паузу» його виступи в офіційних турнірах.
 
Щоправда, без свого представника в найсильнішій лізі країни столиця не залишилася — на старт вітчизняної суперліги-2018/2019 вийшов «Київ-Баскет».
 
Свій дебют у ЧУ столичний клуб, очолюваний наставником чоловічої збірної України Євгеном Мурзіним, розпочав iз поразки чинному чемпіону — «Черкаським мавпам».
 
Однак, як відзначив наставник нового київського клубу, в його команди амбітні плани.
 
«Ми будемо конкурентними у Лізі, адже перед нами стоять медальні завдання», — наголосив Мурзін.
 
Поки «Київ-Баскет» вибудовує стратегію, котра допоможе йому дістатися до п’єдесталу, чинні володарі національного «золота» та «срібла» — «мавпи» та «Дніпро» — пожинають перші плоди своїх нещодавніх звершень, досягнутих на внутрішній арені.
 
Розігравши між собою Суперкубок країни, в якому перемога дісталася володарям національного Кубка з «Дніпра», обидва колективи вийшли на міжнародну арену, де після проходження кваліфікаційного відбору опинилися серед учасників групового раунду Кубка Європи.
 
Щоправда, путівки до основного етапу Єврокубку українським повпредам дісталися по-різному.
 
Якщо «Черкаські мавпи» до групи Е в компанію данського «Баккен Бірз», косовської «Пріштіни» та румунської «Стяуи» пробилися, вигравши двоматчеве протистояння у кіпрського віце-чемпіона — «Керавноса», то «дніпрянам» путівка до квартету G, де також гратимуть болгарський «Левськи», грецький «Аріс» та фінська «Катанія», дісталася, як «щасливим невдахам».
 
Здобувши вдома впевнену перемогу над угорською «Альбою» в першому поєдинку другого раунду кваліфікації КЄ, в повторному матчі підопічні Дениса Журавльова не втримали комфортну 16-очкову перевагу, програвши супернику з різницею в 23 бали.
 
Утім підсумкові «-7» поставили «Дніпро» на другий рядок у протоколі команд-невдах, перші три з яких, за регламентом турніру, також кваліфікувалися до групового етапу.
 
Загалом, матч-відповідь програли й «Черкаські мавпи», проте 11-очкового домашнього «гандикапу» підопічним Максима Міхельсона вистачило, аби без зайвого клопоту пройти до наступного етапу Кубка Європи.
 
«Ми знали, що на нас очікуватиме складна гра. Але ми діяли в правильному руслі й досягли потрібного результату», — сказав американський легіонер «мавп» Брандон Янг, який став найрезультативнішим у складі своєї команди (13 очок) на Кіпрі. 
 
ТАБЛО
 
Кубок Європи. Кваліфікація. Другий етап. «Альба» (Угорщина) — «Дніпро» (Україна) — 90:67 (перша гра — 78:94). «Керавнос» (Кіпр) — «Черкаські мавпи» (Україна) — 64:61 (перша гра — 64:75).