Вибухи в Ічні: головне про детонацію складів боєприпасів на Чернігівщині

10.10.2018
Вибухи в Ічні: головне про детонацію складів боєприпасів на Чернігівщині

Ще рiк тому, за словами народного депутата Дмитра Тимчука, Комiтет Верховної Ради з питань нацiональної безпеки i оборони, провiвши перевiрку на складах боєприпасiв в Українi, попереджав Мiноборони про незадовiльну ситуацiю з безпекою на 6-му арсена (Фото з сайта narodna-pravda.ua.)

Чергова трагедія, інформація про яку миттєво рознеслася країною вранці 9 жовтня, приголомшила українців: на Чернігівщині сталися вибухи на складах боєприпасів.
 
 
Згідно з офіційним повідомленням Генштабу Збройних сил України, «о 3-й годині 30 хвилин надійшла інформація від начальника 6-го арсеналу, що в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області стався вибух на технічній території. Масштаб уточнюється. 
 
Оперативно повідомлено всі відповідні служби й органи місцевої влади. Евакуюють людей. Розгорнуто штаб ліквідації надзвичайної події.
 
Оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу прибула на місце події. Проводять відповідні обмежувальні заходи по всій території Чернігівської області та вздовж державного кордону».
 
Більш детальну інформацію надали в МВС, зазначивши, що вибухи боєприпасів сталися поблизу селища Дружба Ічнянського району на території складських приміщень в/ч А1479 ЗСУ: пожежею охоплено близько 682,6 га арсеналу Міністерства оборони, з яких 402 га — технічна територія.
 
Станом на 7-му годину ранку вівторка інтенсивність вибухів становила 2-3 вибухи на секунду. У зв’язку з надзвичайною подією «Укравтодор» попередив про перекриття руху кількома дорогами державного значення, починаючи з учорашнього ранку.
 
Заборонено рух дорогою Р-68 Талалаївка — Ічня — Тростянець — Сокиринці — /Н-07/ від Талалаївки в сторону Ічні і від Парафіївки в сторону Ічні; закрита дорога Т-25-27 Новий Биків — Ічня від перехрестя з дорогою Р-67 Чернігів — Ніжин — Прилуки — Пирятин у бiк Хаєнки — Монастирища — Ічні; закрито рух дорогою Т-25-24 Борзна — Ічня — Прилуки з боку Плисок у бiк Ічні i з боку дороги Н-07 до Ічні.
 
Зона дії надзвичайної ситуації через інцидент — 16 км.
 
За інформацією ДСНС, о 04:22 закрили повітряний простір у радіусі 30 кілометрів, рух залізничного та автомобільного транспорту призупинено. Евакуйовано близько 12 тисяч осіб (у тому числі й Ічнянську лікарню).  
 
До локалізації надзвичайної ситуації на 6-му арсеналі залучено штатний пожежний танк ГПМ-54, ще 4 пожежні танки доставили пізніше та посилили заходи з локалізації зони лиха.
 
Також працює автоцистерна на базі автомобіля КамАЗ і дві автоцистерни на базі автомобіля МАЗ. До евакуації населення залучили ще понад 20 автобусів Ічнянської районної державної адміністрації Чернігівської області.
 
Додамо, що, як стверджують офіцери, які служили на Чернігівщині, в 2014—2016 роках із чималеньких ічнянських складів наземного та підземного зберігання вивозили й легально-нелегально продавали фірмам-прокладкам боєприпаси буцімто на Кавказ. І це в той час, коли нашим бійцям на фронті не вистачало тих же боєприпасів. 
 
За розповідями місцевих жителів із навколишніх сіл, гучні вибухи було чути за кілька десятків кілометрів, у декого з селян навіть знищено оселі.
 
Наразі повідомляють, що жертв немає, про причини вибуху чи постраждалих унаслідок інциденту жодної інформації. Навряд чи ми отримаємо швидку офіційну відповідь і щодо розслідування ічнянської трагедії, але найпереконливішими є такі варіанти: диверсія ворога (адже війні з Росією кінця не видно) або ж наше нехлюйство чи... умисне знищення доказів нестачі боєприпасів.
 
Чому досi не зроблено жодних висновків, адже майже щороку трапляються подібні масштабні інциденти на складах боєприпасів по всій території України, та ще й під час російсько-української війни? 
 
Згадаймо лише останні з них минулого року: в березні — на складах артилерійських боєприпасів на околиці Балаклії, що на Харківщині, та у вересні — на складах боєприпасів біля Калинівки на Вінниччині. 
 
І хоча після цих інцидентів уряд виділив 100 мільйонів гривень для захисту об’єктів зберігання боєприпасів ЗСУ, але, як бачимо, результати захисту — нульові.
 
За фактами вибухів на складі боєприпасів у Чернігівській області військова прокуратура Центрального регіону України розпочала кримінальне прова­дження.
 
На місці події працює штаб на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, а також оперативна група, яку очолює начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, і група військових прокурорів на чолі з військовим прокурором Центрального регіону. Досудове розслідування доручено слідчому відділу Управління СБУ в Чернігівській області. 
 
Президент Петро Порошенко терміново викликав силовиків для доповіді у зв’язку з ситуацією, що склалася, й доручив уряду надати всю необхідну допомогу людям.