Держгеокадастр презентував моніторинг земельних відносин в Україні за 2016-2017 роки

10.10.2018
В офісі Представництва Світового банку в Україні презентували другу хвилю моніторингу земельних відносин (2016-2017 роки) та другий статистичний щорічник.
 
 
Моніторинг земельних відносин — платформа, на якій систематизовано та узагальнено інформацію про володіння, користування і розпорядження земельними ділянками.
 
 
Це єдина структурована база різних масивів даних: кількості зареєстрованих у Державному земельному кадастрі земель та зареєстрованих прав на них у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ринкових транзакцій із земельними ділянками, сплачених податків, судових спорів тощо.
 
За інформацією Держгеокадастру, загалом у ній враховано 65 показників. Дослідження акумулювало дані шести відомств: Держгеокадастру, Мін’юсту, Державної фіскальної служби, Держстату, Держводагентства, Державної судової адміністрації. Вперше моніторинг земельних відносин на основі даних 2014-2015 років оприлюднено у вересні 2015 року.
 
Україна стала першою у світі країною, яка затвердила такий інноваційний інструмент, як моніторинг земельних відносин, на законодавчому рівні.
 
«Завдяки обміну інформацією нам вдалося встановити повноту державних даних про земельні відносини. Повноцінний моніторинг дає можливість ідентифікувати слабкі сторони у діяльності органів влади в регіонах і вжити відповідних заходів», — каже виконувач обов’язків голови Держ­геокадастру Олександр Колотілін. 
 
За словами заступника міністра аграрної політики Олени Ковальової, наступним етапом співпраці залишається створення автоматизованої системи збору даних про земельні відносини, яка стане інтегруючою інформаційною мережею для суб’єктів моніторингу.
 
Це забезпечить новий рівень прозорості у земельних відносинах та дозволить зосередити зусилля на поліпшенні використання земель і створити умови для проведення земельної реформи.
 
Ознайомитись із дослі­дженням можна за посиланням http://land.gov.ua/wp-content/uploads/2018/10/monitoring.pdf
 
Моніторинг земельних відносин (система збору, збереження та оприлюднення набору даних та показників щодо стану земельних відносин в Україні) проводиться на рівні районів та міст обласного підпорядкування, міст Києва та Севастополя.
 
Проведення постійного моніторингу земельних відносин в Україні передбачене постановою Кабінету Міністрів від 23 серпня 2017 року № 639 «Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення моніторингу земельних відносин та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».
 
Дослі­дження розроблене у рамках проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах», який реалізується за фінансової підтримки Світового банку.