На парламентських виборах у Латвії перемагає проросійська партія

09.10.2018
На парламентських виборах у Латвії перемагає проросійська партія

Мер Риги Ніл Ушаков очолює партію «Злагода» — табір «латвійських друзів Путіна».

На парламентських виборах у Латвії, які пройшли в суботу, 6 жовтня, за результатами опрацювання 99 відсотків бюлетенів, лідирує проросійська опозиційна соціал-демократична партія «Злагода» мера Риги Ніла Ушакова. За неї віддали голоси 19,9% відсотка виборців, повідомила у неділю Центральна виборча комісія.
 
Друге місце посідає популістська партія «Кому належить держава?» (KPV LV), за яку проголосували 14,1% громадян.
 
На третьому місці — Нова консервативна партія — 13,6%  голосів. До Сейму 13-го скликання загалом пройшли сім партій, які подолали п’ятивідсотковий виборчий бар’єр (місця з четвертого по сьоме): ліберальна партія «Розвиток/За» — 12%, національне об’єднання «Все для Латвії» — 11%, Союз «зелених» і селян прем’єр-міністра Маріса Кучинскіса — 10% та партія «Нова Єдність» — 6,7%. 
 
Решта з 16 партій та політичних об’єднань, які брали участь у виборах, не потрапили до Сейму. На 100 парламентських мандатів претендували близько 1 тис. 400 кандидатів.
 
Згідно з прогнозами, «латвійські друзі Путіна» зі «Злагоди» та популісти KPV LV отримають 39 зі 100 місць у парламенті, але не матимуть більшості. Оглядачі очікують тривалих переговорів щодо формування коаліції.
 
Досі «Злагода» була найбільшою фракцією в парламенті (24 зі 100 депутатських крісел), однак не входила до правлячої коаліції. Стільки ж депутатських мандатів «Злагода» буде мати і в Сеймі 13-го скликання. Можливо, що і цього разу патріотичні латвійські партії спробують об’єднатися в широку коаліцію, щоб не допустити приходу до влади прокремлівських i популістських сил зі «Злагоди» та KPV LV.
 
Нова консервативна партія в неділю заявила, що готова взяти на себе ініціативу з формування нового уряду, заявив агенції ЛЕТА її лідер та кандидат на пост прем’єр-міністра Яніс Борданс.
 
На питання про потенційних партнерів він відповів, що «потрібно враховувати те, що сказали виборці, — вони викреслили зі списку кандидатів осіб, які пов’язані зі стагнацією та зневажанням правопорядку». При цьому Борданс наголосив, що бачить можливість переговорів з усіма партіями, окрім «Злагоди».
 
Також і національне об’єднання «Все для Латвії» заявило про готовність співробітництва у 13-му Сеймі зі всіма партіями, окрім «Злагоди», повідомив агенції ЛЕТА його голова Райвис Дзинтарс.
 
«Історичний досвід демонструє нам, що перемога на виборах, перше місце, найбільша кількість голосів — усе це ще не гарантує того, що «Злагода» сформує коаліцію», — так прокоментував подальші перспективи кандидат на главу уряду від «Злагоди» В’ячеслав Домбровський. 
 
Переговори про можливе співробітництво розпочнуться вже на цьому тижні. Латвія є членом Європейського Союзу та НАТО, має 270-кілометровий кордон iз Росією та значну меншину етнічних росіян (близько 25%).
 
Вибори пройшли без інцидентів, за винятком одного: в день виборів «невідомі» зламали популярну в Латвії соціальну мережу Draugiem.lv, змінивши стартову сторінку.
 
Вони розмістили на ній фото російського прапора, російської армії та президента Володимира Путіна з його цитатою про те, що «кордони Росії ніде не закінчуються», а також звернення до громадян Латвії від імені «Русского міра». При відкритті зламаного сайта лунав російський гімн.