Велика Британія та Австралія звинуватили Росію у серії глобальних кібератак

05.10.2018
Велика Британія та Австралія звинуватили Росію у серії глобальних кібератак

Уряди Великої Британії та Австралії звинуватили розвідку Росії в «невибіркових та безрозсудних» кібератаках на цифрові мережі в усьому світі, які були направлені на багато цілей — від транспорту і до виборів у США.
 
Російська військова розвідка ГРУ «майже напевно» стоїть за масштабною кампанією онлайн-атак на політичні інститути, бізнесовi, медійнi та міжнародні спортивні організації в всьому світі.
 
Про це у ніч на четвер, 4 жовтня, заявив міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант.
 
Експерти британського Національного центру з кібербезпеки (NCSC) стверджують, що військова розвідка РФ причетна до діяльності хакерських угруповань APT 28, Sofacy, Sednit, Sandworm, «Кіберхаліфат», «Кіберберкут» і низки інших.
 
Зокрема, вони стоять за атаками у 2017 році на аеропорт в Одесі та систему метрополітену в Києві, засоби масової інформації в Росії та Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) у Швейцарії.
 
У 2016 році було скоєно атаки на Демократичну партію США, а у 2015-му — на один iз британських телеканалів.
 
«Дії ГРУ — безрозсудні та невибіркові. Вони намагаються підірвати та втручатися у вибори в інших країнах, вони навіть готові зашкодити російським компаніям та громадянам Росії», — заявив Джеремі Хант.
 
За його словами, збитки національним економікам через ці атаки склали мільйони фунтів стерлінгів.
 
Одночасно прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що розвідувальні служби в Канберрі також мають свідчення про «шкідливу кіберактивність», організовану Москвою.
 
«Російські військові та їхня розвідка ГРУ несуть відповідальність за таку схему шкідливої кіберактивності. Кіберпростір — це не Дикий Захід. Міжнародна спільнота, включаючи Росію, погодилась, що в кіберпросторі застосовується міжнародне право та норми відповідальної поведінки держави», — йдеться у повідомленні уряду.
 
Велика Британія заявила, що відповідатиме на такі дії російської розвідки. «Наше послання зрозуміле — разом із нашими союзниками ми будемо викривати і реагувати на спроби ГРУ підірвати міжнародну стабільність», — значив Джеремі Хант.
 
У вересні стало відомо про ініціативу британського міністерства оборони і Центру урядового зв’язку зі створення кібервійськ для протидії російській загрозі.
 
Новий вид військ орієнтований на наступальні операції, що дозволить забезпечити «нові способи стримування і покарання держав, які бажають заподіяти шкоду» Великій Британії, заявив колишній глава командування Об’єднаних сил Велико­британії генерал Річард Баррон. Подібні підрозділи також створені в країнах Скандинавії та Балтії.