Колекційне зібрання: Володимир Кличко отримав пояс почесного чемпіона WBC

03.10.2018
Колекційне зібрання: Володимир Кличко отримав пояс почесного чемпіона WBC

Із рук Евандера Холіфілда та Леннокса Льюїса Володимир Кличко отримав пояс почесного чемпіона WBC. (Фото з сайта focus.ua.)

За час своїх активних виступів на профі-ринзі братам Кличкам так і не вдалося організувати в Україні бодай одного чемпіонського поєдинку зі своєю участю.
 
Можливо, відчуваючи боржок перед вітчизняними шанувальниками боксу, Віталій Кличко не полишав надії привезти до Києва великих боксерів. Дружні зв’язки у великому боксерському світі та статус київського градоначальника допомогли йому організувати у столиці України зліт великих боксерських імен — Леннокса Льюїса, Евандера Холіфільда, Володимира Кличка, які стали учасниками конгресу Все­світньої боксерської ради.
 
Про дату його проведення, як і заведено в профі-боксі, президент WBC Маурісіо Сулейман та приймаюча сторона в особі мера Києва, домовилися заздалегідь, підписавши в травні символічний контракт.
 
Анонсуючи знакову для України боксерську подію, київський голова за підтримки Сулеймана навіть пообіцяв організувати в Києві бій-реванш з Ленноксом Льюїсом, котрий 15 років тому не дозволив Віталію стати чемпіоном світу за версією Всесвітньої боксерської ради.
 
Запрошення прибути до Києва легендарний британський чемпіон прийняв із радістю, проте від боксерської дуелі, обговоривши її доцільність з опонентом, вирішив відмовитися.
 
«Вік уже не той», — пояснив 53-річний Льюїс.
 
Утім повністю ідею повторної дуелі між Кличком та Льюїсом організатори конгресу WBC вирішили не вiдкидати, замінивши справжню дуель на віртуальну. Вийшовши на сцену великого шатра на Поштовій площі та одягши боксерські рукавички, Віталій та Леннокс провели живий коментар відеотрансляції свого поєдинку 15-річної давнини. 
 
Головні дійові особи ретро-діалогу запросили до участі в ньому й лікаря-супервайзера того бою Пола Уоллеса, котрий тоді — 21 червня 2003 року в Лос-Анджелесі — не дозволив Віталію Кличку продовжити поєдинок через серйозне розсічення брови.
 
«Я не міг допустити, аби через отриману травму ти втратив зір», — пояснив Уоллес своє рішення. Той вердикт іще довго не давав спокою Кличку-старшому, адже він вважав, що саме Уоллес украв у нього перемогу над Ленноксом.
 
Утім згодом, після завершення Льюїсом боксерської кар’єри, чемпіонський пояс WBC таки опинився у володінні Віталія. Зрештою, заслуги Кличка-старшого перед Всесвітньою боксерською радою зробили його «довічним» чемпіоном світу за версією WBC.
 
Вийшло так, що аналогічний пояс отримав і брат Віталія. «Володимир Кличко гідний володіти поясом WBC так само, як і його брат», — сказав на церемонії нагородження в Києві Маурісіо Сулейман. Примітно, що за всю свою надуспішну кар’єру Кличко-молодший жодного разу не боксував за титул чемпіона WBC, адже впродовж тривалого часу ним володів його старший брат. Коли ж — після завершення боксерської кар’єри Віталієм — Володимир вирішив об’єднати у себе всі чемпіонські пояси, на шляху до зустрічі з чинним чемпіоном WBC Деонтеєм Уайлдером, українського суперчемпіона спіткала невдача. Утім, отримавши з рук Холіфілда та Льюїса пояс почесного чемпіона WBC, тепер Кличко-молодший може говорити про повне колекційне зібрання трофеїв суперважкого дивізіону. 
 
Під час київського конгресу WBC отримали брати Клички й іще одну відзнаку, котра займе гідне місце в їхньому музеї нагород. Як відзначили представники Книги рекордів Гіннесса, удвох Віталій i Володимир провели рекордну кількість боїв, сумарно 116 разів вийшовши на профі-ринг. «Цей рекорд — це здобуток усіх, хто вболівав за нас та Україну», — заявив Віталій Кличко.