За минулу добу ворог шість разів обстрілявав українські позиції із забороненого озброєння

02.10.2018
Упродовж 30 вересня ситуація на фронті залишалася контрольованою Об’єднаними силами. Російські окупанти 28 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ.
 
При цьому ворог шість разів застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
Противник вів прицільний вогонь із мінометів калібру 120 та 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил у районі населених пунктів Кримське, Новотошківське, Катеринівка, Новозванівка, Троїцьке, Луганське, Опитне, Піски, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине.
 
По позиціях наших військ у районі Луганського на Світлодарській дузі окупанти тричі завдавали вогневих ударів з мінометів калібру 120 мм.
 
Також упродовж дня з мінометів цього калібру обстрілювали опорні пункти Об’єднаних сил поблизу Гнутового та Водяного на Приазов’ї. По оборонцях Гнутового, крім того, вели вогонь із мінометів 82-го калібру та протитанкових ракетних комплексів.
 
Вогневого впливу із застосуванням протитанкових керованих ракет зазнали й захисники Водяного. По позиціях Об’єднаних сил у районі населених пунктів Кримське, Троїцьке та Водяне вели вогонь з озброєння бойових машин піхоти.
 
У ході бойових дій один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. За даними розвідки, впродовж доби чотирьох окупантів знищено та вісьмох поранено.
 
Від початку доби понеділка, станом на сьому годину ранку, ворог двічі обстріляв позиції Об’єднаних сил із гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї в районі населених пунктів Новотроїцьке та Водяне. Втрат серед наших захисників немає.
 
Зауважимо, що українська сторона СЦКК наголошує, що бойовики не обмежують себе в злочинному застосуванні озброєння, забороненого Мінськими угодами: у хід ідуть міномети, артилерія та стрілецька зброя, причому вибір напрямку ведення вогню для збройних формувань РФ не принциповий.
 
Зокрема, за повідомленням, яке надійшло від представників цивільної адміністрації, 28 вересня близько 18.15 бойовики збройних формувань РФ здійснили обстріл Майорська із застосуванням стрілецької зброї.
 
Внаслідок обстрілу на вулиці Кільцевій, 10б, за місцем свого постійного проживання місцева жителька отримала дотичне кульове поранення голови. Потерпіла перебуває у Бахмутській центральній районній лікарні.
 
За повідомленням, яке надійшло від працівників сільськогосподарського підприємства «Бахмутський аграрний союз», того ж дня збройнi формування Російської Федерації обстрiляли Новолуганське з мiнометiв калібру 122 мм та 120 мм. Обстріл вели в напрямку Байрак — Новолуганське з 22.05 до 23.35.
 
Офіцери української сторони СЦКК, які прибули на місце обстрілу, зафіксували факти влучань боєприпасів у технічні споруди. В результаті обстрілу зазнав значних ушкоджень дах одного з приміщень для утримання тварин.
 
На місці обстрілу представники української сторони СЦКК виявили один снаряд калібру 122 мм, що не розірвався, а також фрагменти мін калібру 120 мм. Підрозділ ДСНС знешкодив боєприпас, що не розірвався.
 
Від представників Держприкордон­служби надійшло повідомлення, що 28 вересня близько 18.20 збройнi формування РФ з артилерії обстрiляли Гнутове.
 
Група офіцерів української сторони СЦКК на місці обстрілу зафiксувала дев’ять воронок від влучань снарядів калібру 122 мм і пошкодження від ви­бухів снарядів у повітрі. Також було виявлено місця влучань боєприпасів, що не вибухнули. На ділянці працюють сапери. Постраждалих серед цивільного населення, на щастя, немає.