На роздоріжжі: що буде з цінами на нафту і від кого вони залежать

28.09.2018
На роздоріжжі: що буде з цінами на нафту і від кого вони залежать

Ціна нафти зараз найбільше залежить від настрою Трампа, поступливості Ірану та апетитів Саудівської Аравії. (Фото з сайта investnews.vn.)

Підвищення вартості природного газу для індивідуальних споживачів в Україні спирається на доволі важливий нюанс: вартості газу на так званому спотовому ринку.

 

Якщо ціна зростатиме, то автоматично підвищуватиметься і вартість газу в Україні.

 

Сама ж газова ціна значною мірою залежить від біржової вартості нафти.

 

Тож цей показник — скільки коштує нафта — впливатиме не лише на вартість бензину на автозаправках, а й певним чином на ціну газу для українців. 

Америка грає на підвищення

Ситуація ж на світовому ринку нафтопродуктів наразі доволі туманна. З одного боку, є всі підстави для подальшого зростання ціни, з іншого — деякі виробники готуються до падіння вартості бареля.
 
Головним фактором, який улітку штовхнув котирування догори, стала американсько–китайська торговельна війна. Тобто, новини про запровадження додаткових мит на імпорт китайських товарів у США, на що влада Китаю пообіцяла відповісти аналогічними заходами.
 
Китай у червні став найбільшим імпортером американської нафти, закупивши в США рекордні 15 млн. барелів. 
 
Як відомо, США і Китай — дві найбільші економіки світу і лідери зі споживання палива, а отже, їх взаємовплив є доволі потужним. І проблеми у торгівлі між двома потужними гравцями можуть мати вплив як на підвищення ціни бареля, так і на його пониження.
 
Адже якщо проблеми в зовнішній торгівлі призведуть до уповільнення зростання їх ВВП, світовий попит на нафту також знизиться.
 
Тим часом компанія Again Capital вважає, що у бареля є всі підстави для зростання. «WTI не торгувалася на позначці 95 доларів за барель iз 2014 року, проте цьогоріч усе може змінитися», — заявляють у компанії. Представник Again Capital Джон Кілдафф вважає санкції проти Ірану приводом для зростання вартостi нафти до зими на третину. Відтак у Сполучених Штатах очікують галон бензину по 4 долари. 
 
«Світовий ринок вузький, і вирішальними для його динаміки можуть стати санкції проти Ірану», — наголошує засновник Again Capital. — Втрачені барелі через санкції проти Ірану підштовхнуть ціни на WTI і Brent до 85-95 доларів за барель», — очікує Кілдафф.
 
На думку біржових аналітиків, санкції проти Ірану на тлі доволі успішного періоду в економіки США, а також зростанням попиту на бензин дають можливість очікувати «бичачого» сценарію щодо нафти.
 
«Попит на бензин у США відчутно зріс, а фундаментальні чинники для зростання цін на нафту — найбільш солідні за довгі роки», — робить висновок Кілдафф.

Саудитам потрібні гроші…

У союзники найпотужнішої держави американського континенту щодо нафтових цін записалася також Саудівська Аравія. Вже через кілька днів Саудівська Аравія підвищує ціни на всі види нафти, які експортуються в країни Середземномор’я і Північно-Західної Європи.
 
Найвідчутніше зросте вартість «легких» сортів нафти — на 1,4-1,8 долара за барель. Скажімо, Extra Light коштуватиме на 0,05 долара за барель більше, ніж Brent. 
 
Саудівська Аравія планує утримати ціну нафти в діапазоні 70-80 доларів за барель. Таке рішення влада країни ухвалила на тлі перенесення термінів IPO (первинного публічного розміщення акцій. — Ред.) національної нафтової компанії Saudi Aramco.
 
Попри те, що розміщення акцій було відкладено на невизначений термін, Саудівська Аравія планує підтримувати ціни на нафту на якомога вищому рівні — країні потрібні гроші для фінансування низки великих проектів.
 
Як зазначають міжнародні паливні експерти, саудитам потрібна нафта за ціною 80 доларів за барель, і їм украй невигідно, аби ціни опускалися нижче позначки в 70 доларів.
 
«Їм потрібні гроші. У них є ідеї і плани, а тепер iще й терміни IPO були відкладені», — зазначило анонімне джерело агенції «Рейтер».
 
Saudi Aramco — національна нафтова компанія Саудівської Аравії — найбільша у світі за показником видобутку нафти і розміром запасів. Saudi Aramco контролює 99% усіх родовищ країни з запасами нафти обсягом близько 260,8 млрд. барелів, що становить майже чверть світових розвіданих покладів цього виду ресурсів.
 
Ще одним фактором, який сприятиме зростанню нафтових цін, може стати іранська криза. Як відомо, США зажадали від своїх союзників повністю припинити поставки нафти з Ірану до 4 листопада 2018 року. Якщо компанії–союзники не припинять закупівлі, Вашингтон погрожує ввести певні обмеження вже проти них. Така ситуація вноситиме певну нервозність на нафтовий ринок, сприятиме — нехай і тимчасовому — скороченню обсгів видобування. Що штовхатиме ціни догори. Якщо ж «іранський пиріг» не вдасться швидко поділити і замінити продавців нафти з Ірану, така турбулентність змушуватиме покупців погоджуватися на вищу цінову пропозицію.

Рублю від нафти не легше 

Нафтові гроші, звичайно, потрібні не лише керівництву Саудівської Аравії. Значно більше за них потребу в нафтодоларах відчуває, зокрема, Венесуела, де інфляція вже вимірюється у тисячах відсотків, а також наш сусід — Російська Федерація, яка перебуває під міжнародними санкціями і веде неоголошену війну проти нашої держави. 
 
Російська нафта завдяки сприятливій для видобувних країн ціновій кон’юнктурі з початку року подорожчала на 40%. Цей фактор дозволяє тамтешньому уряду закрити найболючіші фінансові діри у бюджеті, у тому числі й в окупованому Криму. Середня ціна російської нафти марки Urals у січні-серпні 2018 року склала 69,73 долара за барель.
 
За той же період 2017 року цей показник становив 50,09 долара за барель. У серпні нинішнього року середня ціна нафти склала 71,72 за барель у порівнянні з 51,02 долара за барель у серпні минулого року. При цьому в доволі сприятливому для для Росії 2017 році ціна на нафту Urals зросла на 26,6% — і її середнє значення становило 53,03 долара за барель. 
 
Ціни в рублях за барель нафти Brent не так давно встановили історичний максимум, піднявшись до позначки 5 тис. 038 рублів. Пояснюється це не стільки подорожчанням нафти, скільки падінням російського рубля.
 
При цьому спостерігається доволі сумна для їхньої економіки тенденція: співвідношення долар/рубль уже не коливається вслід за динамікою нафти, як це було раніше. Сьогодні рубль поступово втрачає свою вартість попри те, що відбувається на нафтовому ринку.
 
«Ситуація щодо рубля виглядає гнітюче: нові санкції, скуповування іноземної валюти ЦБ РФ у рамках бюджетного правила — все це, а також відсутність будь-якого значимого позитиву штовхають курс до позначки в 70 рублів за долар. Виходить, що рублева вартість нафти продовжить збільшуватися і незабаром цілком може поставити новий рекорд», — розповідає аналітик соціальної мережі для інвесторів eToro в Росії й СНД Михайло Мащенко. 

Російський песимізм

Утім, як заявляють міжнародні експерти, насамперед російські, сценарій зростання цін до 100 доларів за барель зовсім не є безальтернативним.
 
«Після досягнення максимальних значень близько рівня 80 за барель нафтові ф’ючерси продемонстрували різку знижувальну корекцію, за кілька днів опустившись нижче 77 доларів за барель. А до тих пір, поки ціна утримується вище позначки 77,40 долара, говорити про розворот середньострокової тенденції передчасно», — заявив валютний стратег російської компанії TeleTrade Олександр Єгоров.
 
І попри те, що «чорне золото» на світових ринках в останній час переважно дорожчає, у Росії морально готуються до зниження ціни свого головного експортного продукту.
 
Світові ціни на нафту наприкінці 2018 — на початку 2019 року можуть знизитися до 55-60 доларів за барель. Такий прогноз озвучив перший заступник голови російського «Внєшекономбанку» Андрій Клепач. За його словами, багато чого залежатиме від розвитку ситуації з можливим запровадженням санкцій проти Ірану.
 
«Ми очікуємо зниження ціни на нафту. Поки вона котирується вище, ніж більшість прогнозів і очікувань. Ми думаємо, що до позначки 50-60 доларів вона повинна знизитися. Питання в тому, як санкції проти Ірану працюватимуть і як вони вдарять по його нафтовiй галузі, як поведеться Саудівська Аравія, яка, швидше за все, компенсуватиме можливі обмеження поставок. Я думаю, що реальний показник — 55-60 доларів за барель», — резюмував Клепач.