В’язень Кремля Володимир Балух склав заповіт на випадок своєї смерті

21.09.2018
Український політв’язень заявив, що зачитає текст цього документа 24 вересня 2018 року, під час останнього судового засідання.
 
Піти на такий відчайдушний крок Володимир Балух зважився після того, як другий раз був побитий охороною слідчого ізолятора міста Сімферополь.
 
— Просто до камери Балуха прийшов начальник СІЗО Сергій Бережний i дуже грубо з ним розмовляв, змушуючи до завершення голодування, — розповів заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. — Після того як Бережний отримав категоричну відмову, політв’язня вивели з камери та почали вимагати, щоб він став на коліна. Після того як Балух відмовився це зробити, послідувала низка ударів i стусанів, після чого арештант упав на бетонну підлогу, а його мучителі продовжували бити беззахисного чоловіка по голові, нирках i печінці.
 
Як розповів громадський адвокат архієпископ Сімферопольський i Кримський Климент, який відвідав бранця відразу ж після інциденту, здоров’я Балуха помітно погіршилося, до болю в печінці, нирках i голові додався ще й біль у серці.
 
Однак тюремники не поспішають викликати йому на допомогу лікарів i вперто приховують факт побиття беззахисного в’язня.
 
Навпаки, жертву жорстокої фізичної розправи змусили під загрозою нової серії тортур і знущань стати перед відеокамерою та сказати, що в нього все добре.
 
Як тільки про те, що відбувається, дізналася Уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денiсова, вона оприлюднила низку вимог до омбудсвумен iз РФ Тетяни Москалькової.
 
— Медики досі не оглянули Володимира, а пройшло вже 5 днів вiдтодi, як українця катували за те, що він не бажає відмовлятися від голодування на знак протесту проти незаконно винесеного вироку, — заявила Людмила Денiсова. — Замість цього тюремники влаштували справжній цирк, коли ледь живу людину змусили говорити на камеру, що все добре, а ставлення до нього з боку тюремників шанобливе. Тож не дивно, що відразу ж після цього Володимир Балух попросив привести до нього нотаріуса та склав заповіт на випадок смерті, так само, як це зробив Олег Сенцов. Він уже не вірить у милосердя своїх мучителів i змирився зі своєю долею.
 
За словами Людмили Денiсової, в’язень Кремля передчуває свою швидку загибель, бо тюремники не перестають йому погрожувати фізичною розправою, отже, шанси доїхати до колонії живим у нього мізерно малі, омбудсман Денiсова вимагає від російської сторони негайно надати Володимиру Балуху кваліфіковану медичну допомогу та дати їй можливість особисто поспілкуватися з політичним в’язнем.
 
Якщо окупанти підуть назустріч цим побажанням, Людмила Денiсова пообіцяла особисто супроводжувати Тетяну Москалькову під час її візиту до Кирила Вишинського, який зараз перебуває у СІЗО міста Херсон.
 
Однак поки що російська сторона заперечує факт побиття Володимира Балуха у в’язниці та не поспішає визнавати факт застосування до нього тортур i заходів морального тиску.
 
Нагадаємо, що підконтрольний Росії Роздольненський районний суд засудив українського патріота до п’яти років позбавлення волі у колонії загального режиму, а також до виплати штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 4 тис. гривень).