«Шахтар» розпочав свій виступ у новому розіграші Суперліги із нічиєї

21.09.2018
Як і в минулому сезоні, єдиним представником українського футболу в основному раунді поточного розіграшу Ліги чемпіонів є донецький «Шахтар».
 
 
Уже традиційно статус чемпіона України дозволив донецькому клубу без кваліфікаційної тяганини опинитися серед футбольної еліти континенту, а перебування під час жеребкування в другому рейтинговому кошику позбавило «гірників» сусідства в своєму квартеті з занадто грізними опонентами.
 
 
Загалом, вийшло так, що зі статусом чемпіона до групи F потрапили лише дві команди: окрім «Шахтаря» — це «Манчестер Сіті», з яким, до слова, підопічні Паулу Фонсеки торік так само змагалися на груповому етапі ЛЧ, обмінявшись тоді з підопічними Хосепа Гвардіоли домашніми перемогами.
 
Розпочинаючи новий євросезон, у «Шахтарі», без сумніву, не проти, аби й новий розіграш склався для вітчизняного колективу за попереднім сценарієм, коли «гірники» на пару з «городянами» — переможцями квартету — вибороли право на участь у «плей-оф».
 
Утім ЛЧ-2018/2019 для українського та англійського чемпіонів розпочалася не найкращим чином.
 
 
Неабияк здивував «Манчестер Сіті», котрий удома програв перший єврокубковий поєдинок сезону бронзовому призеру чемпіонату Франції-2017/2018 — «Ліону».
 
Так само недорахувався залікових балів після домашнього поєдинку й «Шахтар». «Хоффенхайм» — третій за підсумками попереднього розіграшу в бундеслізі — не виглядає аж занадто грізним опонентом, утім максимум, на який спромоглися підопічні Фонсеки з міцним німецьким «горішком» — вольова нічия.
 
Упродовж поєдинку вітчизняний флагман був змушений постійно наздоганяти суперника й, можливо, було б у розпорядженні «гірників» трохи більше часу суперника вони б таки дотиснули. Утім португальський наставник «Шахтаря» змушений приймати й нічийний результат — 2:2.
 
«Перед матчем багато хто казав, що «Хоффехайм» — слабка команда. Але цей колектив показав на полі дуже потужний атакувальний футбол. Ми ж припускалися помилок в обороні (знову не обійшлося без промахів голкіпера Андрія П’ятова), залишали для наших візаві відкриті зони та вільний простір, що в підсумку призвело до двох пропущених м’ячів», — так охарактеризував гру суперника Фонсека, назвавши його найсильнішим наразі опонентом у сезоні.
 
Залишившись у порівняні з попереднім сезоном без кількох ключових гравців — Фреда, Бернарда, Феррейри, Срни, — «Шахтар» не одразу спіймав свою «лігочемпіонську» гру. Загалом перший тайм у виконанні «гірників» вийшов якщо і не провальним, то точно не таким, як планував наставник. «Так, як команда діяла в другому таймі, «Шахтар» має грати завжди», — говорили «гірники» після непростого поєдинку проти бронзового призера німецької бундесліги.
 
Варто відзначити, що одразу шестеро власників українського паспорту вийшли зі стартових хвилин проти «Хоффенхайму». Утім, як уже давно повелося, забивали за «гірників» бразильці. Що цікаво, рятівний для «Шахтаря» м’яч через п’ять хвилин після свого виходу на поле забив півзахисник-новобранець із «Корінтіанса» — Майкон. 
 
Як свідчать дані, наведені глобальним статистичним ресурсом Gracenote, цей гол став, загалом, 75-м м’ячем, який бразильці «Шахтаря» забили в Лізі чемпіонів. При цьому більше на своєму рахунку (82 голи) мають лише «чарівники м’яча» з «Барселони». 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. Група F. «Шахтар» (Україна) — «Хоффенхайм» (Німеччина) — 2:2 (Ісмаїлі, 27; Майкон, 81 — Гріллич, 6; Нордтвейт, 38; «Ш»: П’ятов, Бутко, Хочолава, Ракицький, Ісмаїлі, Патрік (Майкон, 76), Степаненко, Марлос, Тайсон, Болбат (Коваленко, 56), Мораес), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Ліон» (Франція) — 1:2.