Не дайте себе отруїти: попри зменшення кількості курців в Україні вистачає «тютюнових» проблем

19.09.2018
Не дайте себе отруїти: попри зменшення кількості курців в Україні вистачає «тютюнових» проблем

Якщо запитати будь-кого з пересічних українських громадян, які емоції викликає у них чергове нагадування про шкідливість куріння, то стане зрозуміло, що, швидше за все — жодних.
 
 
Проблема настільки давня і настільки «забалакана», що суспільство з нею неначе звиклося і перестало гостро реагувати на небезпеку, яка продовжує залишатися смертельною і загрожувати більшості з нас, навіть тим, хто не курить.
 
 
Зрозуміло, що є в цьому провина і журналістів. Щоб допомогти працівникам медіа оживити важливу соціальну тему підвищенням професійності її висвітлення, впродовж цього літа в регіонах України провели практичні семінари під назвою «Кінець ери тютюну — ефективні комунікації», якi організували Незалежна асоціація телерадіомовників та громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» за підтримки неприбуткової наукової організації Vital Strategies.
 
У рамках цих семінарів у Харкові, Одесі й Тернополі відбулися брифінги для представників регіональних ЗМІ, на яких фахівці озвучили чимало приголомшливих фактів.

«Їм потрібні двоє нових курців на місце кожного померлого»

Брифінг у Тернопільському прес-клубі голова правління ГО «Життя», експерт у сфері контролю над тютюном Андрій Скіпальський розпочав із втішного факту — курити в Україні стали значно менше! Про це свідчить не лише державна статистика, а й дані глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології за підтримки МОЗ та Національної академії медичних наук України. За сім останніх років кількість щоденних курців у нас скоротилася майже на 20 відсотків. І якщо взяти для прикладу навіть одну Тернопільську область, то результати досліджень теж позитивні — впродовж 2012-2017 років поширеність куріння в області зменшилась на 7 відсотків. І хоч близько 16 відсотків жителів регіону продовжують курити, цей показник є нижчим за загальноукраїнський, котрий становить 18,7. Зменшилася в країні і частка некурців, які зазнають впливу вторинного тютюнового диму: вдома — з 14,2% до 7,3%; на робочих місцях — iз 24,6% до 10,5%; у державних установах — iз 9,3% до 5%; у закладах харчування — з 59,1% до 21,2%.
 
За словами фахівця, така позитивна тенденція стала результатом прийняття антитютюнових законодавчих ініціатив. Так, із 2012 року заборонено курити в громадських місцях, зокрема, в закладах харчування. Заборонено рекламувати (окрім iнтернету) тютюнові вироби, на пачках сигарет з’явилися «страшні» зображення-попередження про шкідливість куріння, а сама вартість сигарет значно зросла і продовжує зростати завдяки щорічному збільшенню ставки акцизного податку на тютюн. «Однак уже за останні п’ять років, — зазначив Андрій Скіпальський, — ні український уряд, ні Верховна Рада не зробили нічого для захисту населення, а особливо дітей та молоді, від небезпек, пов’язаних iз тютюнокурінням. Тим часом як виробники сигарет постійно вдосконалюють маркетинг у боротьбі за споживачів, тютюнові корпорації буквально полюють на них, адже для того щоб зберегти свої прибутки, їм потрібні двоє нових курців на місце кожного померлого...» І ось уже трагічна статистика — щорічно глобальна тютюнова епідемія забирає життя понад 7 мільйонів осіб (в Україні — приблизно 85 тисяч), з яких близько 900 тисяч навіть не є курцями, але вмирають через хвороби, викликані вторинним тютюновим димом. Усі ці смерті можна попередити. Але для цього необхідна послідовна державна політика, зокрема відповідне законодавство.

Уже три роки Верховна Рада чомусь не розглядає законопроекти проти тютюнопаління

Під час брифінгу експерти детально зупинилися на антитютюнових законопроектах №2820 та №4030а, прийняття яких дуже потрібне Україні, бо допоможе зупинити маркетинговий тиск тютюнової індустрії на населення, передусім на молодь. Так, законопроект №2820, відповідно до Директиви 2014/40/ЄС, пропонує заборонити використання ароматизаторів у сигаретах, замінити та збільшити зображення про шкоду куріння на пачках сигарет та друкувати їх з обох боків пачки, зобов’язати виробників тютюнових виробів звітувати про склад продукції та її вплив на здоров’я людини, заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім та встановити чіткі вимоги до вмісту й маркування цих пристроїв та рідин із нікотином, а також заборонити рекламу тютюну в інтернеті. У свою чергу, законопроект №4030а передбачає  заборону розміщення сигарет на відкритих вітринах магазинів та покращити умови для захисту людей від тютюнового диму в громадських місцях. Він повністю забороняє видиме розміщення сигарет у місцях їх продажу, робить усі офіси, підприємства, готелі, гуртожитки та вокзали на 100 відсотків вільними від куріння, запроваджує відповідальність для всіх суб’єктів господарювання за порушення заборони куріння в їхнiх приміщеннях та на їхнiх територіях, надає додаткові повноваження органам МВС щодо впливу безпосередньо на промоутерів тютюнових виробів тощо. 
 
Усі пропоновані законодавчі норми повністю відповідають вимогам Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну та отримали схвальну оцінку Міністерства охорони здоров’я України. Проте депутати нашої Верховної Ради вже три роки чомусь навіть не розглядають ці законопроекти — очевидно,  через тиск тютюнових лобістів у парламенті, адже цей бізнес залишається одним із найприбутковіших з усіма відповідними наслідками. Тим часом представники тютюнової індустрії продовжують використовувати агресивні маркетингові інструменти для залучення нових курців. Зокрема, яскраво оформлюють вітрини з сигаретами, додають до тютюну різноманітні ароматизатори, попередження про шкоду куріння на сигаретних пачках заклеюють цінниками, а останнім часом почали ще й активно просувати на ринку електронні сигарети, твердження про безпечність яких є, м’яко кажучи, неправдою. «Тютюн убиває, але залишається єдиним легальним наркотичним продуктом, смертельність якого більше не заперечують навіть тютюнові корпорації, — зазначає міжнародний експерт у сфері контролю над тютюном Костянтин Красовський. — І проблема тютюну — це не тільки мільйони смертей у світі щороку. Це також корупція, кримінал, екологічні проблеми, зловживання корпоративною владою, маркетингове полювання на дітей i порушення прав людини. А з іншого боку — толерування та ігнорування цих проблем».

У приміщенні, де курять кальян, перебувати небезпечніше, ніж у заповненому сигаретним димом

Окремо експерти зупинилися на негативному впливі електронних сигарет, особливо для підлітків і молоді, та таких популярних зараз кальянів. Так, на відміну від традиційних сигарет, рідини для електронних не містять смол та містять менші обсяги і більш низькі рівні токсичних речовин, але вони там усе одно є! Зокрема, дослідники з американської лабораторії Lawrence Berkeley Labs виявили, що рідини в електронних пристроях містять 31 токсичну хімічну речовину, в тому числі акролеін, діацетил і формальдегід, рівні яких збільшуються залежно від температури і типу пристрою. Ще один висновок американських учених — це те, що молоді люди, які курять електронні сигарети, в майбутньому часто переходять на тютюн. А ось (за даними громадської організації «Центр громадянського представництва «Життя») — про деякі суттєві відмінності у підході до регулювання електронних сигарет у країнах Європейського Союзу та у нас в Україні. Там — їх продаж неповнолітнім заборонено, у нас вікові обмеження не встановлено. Там — заборонено продавати рідини, які містять смакові та інші добавки, що створюють враження переваг для здоров’я, у нас такі рідини продають без жодних обмежень. Там — об’єм змінних заправних контейнерів не може перевищувати 10 мл., а вміст нікотину — 20 мг на 1 мл рідини, у нас вміст таких контейнерів невідомий, а більшість е-сигарет, картриджів та рідин не мають сертифікатів якості. Там заборонено практично всі види реклами, спонсорство та стимулювання продажу е-сигарет та рідин до них, у нас же їх рекламують відкрито. І, нарешті, в Україні, на відміну від Євросоюзу, вміст, продаж та маркетинг електронних сигарет не врегульовано в цілому! Їх продають як товар під кодом УКТ ЗЕД 8542, тобто «Схеми інтегровані електронні та електронні мікромодулі»...
 
І нарешті важлива інформація для любителів кальянів та усіх тих, кому вони «зовсім не заважають». Дослідники довели, що у приміщенні, де їх курять, перебувати ще більш небезпечно (!), ніж у заповненому тютюновим димом. Тому що чадного газу кальяни виділяють більше, а начебто «приємний» дим є все-таки шкідливим для людей, однак вони не спішать залишити це приміщення, бо пильність притуплена необізнаністю. Також експерти звернулися до журналістів із проханням нагадати їхнім читачам, слухачам i глядачам про те, що в під’їздах житлових будинків на території України курити категорично заборонено!  Отже,  якщо чиїсь сусіди дозволяють собі це робити, отруюючи тих, хто проживає поруч та їхніх дітей, то щодо таких осіб є всі підстави звертатися в поліцію.

ВАЖЛИВО


Для всіх, кому необхідна допомога у подоланні нікотинової залежності, на всій території України постійно діє спеціальний безкоштовний сервіс. Номер телефону його гарячої лінії — 0 800 50 55 60, адреса сайта — http://stopsmoking.org.ua/