У Тернополі колишнім учасникам АТО допомагають отримати новий фах і адаптуватися до мирного життя

19.09.2018
У Тернополі колишнім учасникам АТО допомагають отримати новий фах і адаптуватися до мирного життя

Учасниками осiннього семестру стало чимало вiйськовослужбовцiв. (Фото httpternopoliany.te.ua.)

У Тернопільському національному економічному університеті розпочався новий навчальний семестр на курсах професійної перепідготовки та соціальної адаптації для звільнених у запас військовослужбовців (учасників АТО) i членів їхніх сімей.
 
Ці курси діють у рамках проекту «Україна — Норвегія», даючи можливість їхнiм слухачам здобути новий актуальний фах, зокрема, таку популярну спеціальність, як «підприємництво», та пристосуватися до непростих життєвих реалій, створивши потім невеликий власний бізнес.
 
У реалізації такої потрібної програми ТНЕУ співпрацює з норвезькими партнерами та Міжнародним фондом соціальної адаптації вже кілька років.
 
Починаючи з 2014 року професійну перепідготовку в університеті таким чином пройшли понад 500 осіб, отримавши, крім відповідних свідоцтв державного зразка, також сертифікати Університету NORD i спільні дипломи Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.
 
У ході професійної перепідготовки учасники проекту отримують допомогу в правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу.
 
Це завдання вирішують громадські організації, фонди, державні установи, місцева адміністрація та підприємства малого бізнесу і координує Міжнародний фонд соціальної адаптації. Проект фінансує міністерство закордонних справ Норвегії за участі українських партнерів.
 
Цікаво, що допомога проекту поширюється й на дітей звільнених у запас військовослужбовців — для них на базі університету працюють безплатні гуртки за інтересами.