Яблука у... перині: рецепти пирогів від Іри Татарин із Тернопільщини

19.09.2018
Яблука у... перині: рецепти пирогів від Іри Татарин із Тернопільщини

Яблучний пиріг «Яблука в перині». (Фото Ірини ТАТАРИН.)

Моя б воля, я б їм справді виділила найпочесніше місце, в центрі столу. Бо яблука — це щось більше, ніж фрукти, можна сказати, фруктова філософія. 
 
Але Іра Татарин з Тернопільщини пропонує, поки яблучний сезон у розпалі, відкласти філософію на потім і зайнятися практикою, тобто пекти яблучні пироги. 
 
«Сьогодні до чаювання — свіжоспечений і ароматний яблучний пиріг «Яблука в перині», — починає вона, і вже через це хочеться швиденько дізнатися рецепт і бігти по яблука. 
 
Рецепт є: 4 яйця, склянка цукру, 150 г маргарину (розтопити), цедра лимона та столова ложка лимонного соку, 1,5 склянки борошна, столова ложка порошку до печива, кілограм яблук.
 
Яйця збити з цукром, додати розтоплений маргарин (холодний ), цедру і сік лимона, все збити, муку змішати з порошком до печива, всипати в масу і розмішати, яблука почистити від шкірки і нарізати дольками.
 
На застелену пергаментом бляшку виливаємо масу, зверху — яблука (я ще давала порічки — і в духовку). Пекти до золотистого кольору, приблизно хвилин 40-45, при температурі 190 градусів, розмір бляшки — 29/20.
 
Запашний яблучний пиріг — хоч він також яблучний, але це принципово інший пиріг, переконує Ірина. Яблучних пирогів може і мусить бути багато і різних. Погоджуюся з нею і випробовую її другий рецепт. 
 
Узяти 0,5 л борошна, перетерти з пачкою маргарину, додати 4 жовтки, 10 столових ложок цукру, ванілін, пачку порошку до печива, 1-2 столові ложки сметани і замісити не туге тісто.
 
1/3 частину покласти у морозилку, а більшу частину викласти у форму. Яблука почистити і нарізати дольками. 4 білки збити з 6 столовими ложками цукру, додати пачку червоного кисілю або іншого кольору і ще раз збити.
 
На тісто викласти половину маси, тоді яблука (можна до яблук додати ізюм, вишні, курагу, сливи — вмикайте фантазію, я давала вишні), знову кисіль і затерти замерзлим тістом. Пекти до готовності — хвилин 40-45 у розігрітій до 190 градусів духовці.
 
Від себе додам, що все-таки краще пекти більше, бо інколи не встигаєш і скуштувати, а не те щоб сфотографувати, такі пироги буквально розлітаються. Сказано ж — у перині, значить, десь у них там є крила. Жартую, але якщо існують крила смаку, то вони точно — у яблучній випічці! Смачного!