Україна опустилась у рейтингу якості життя ООН на 88-е місце

18.09.2018
Найкращий індекс людського розвитку в світі зафіксований у 2017 році в Норвегії.
 
Такого висновку дійшли автори оприлюдненого глобального рейтингу індексу людського розвитку, складеного аналітиками Програми розвитку ООН (ПРООН), повідомляє «Німецька хвиля».
 
Згідно з даними рейтингу, індекс людського розвитку в Норвегії визначено на рівні 0,953. На другому місці опинилася Швейцарія з показником індексу людського розвитку в 0,944. Далі йдуть Австралія та Ірландія з 0,939 та 0,938 відповідно.
 
На п’ятому місці — Німеччина з показником 0,936. Прикметно, що перша п’ятірка «якісних країн» мало змінилася в порівнянні з минулорічним рейтингом, де також лідирувала Норвегія, лише Данію змінила Ірландія. 
 
До першої десятки потрапили також Ісландія, Гонконг, Швеція, Сінгапур, Нідерланди. У переліку країн, як бачимо, немає Сполучених Штатів Америки, які торік замикали десятку лідерів, а цьогоріч опинилися лише на 13-й сходинці. 
 
Із пострадянських країн найкращий показник якості життя зафіксований у Естонії — 0,871, що відповідає 30-й позиції у глобальному рейтингу.
 
Західні сусіди України — Польща, Словаччина та Угорщина — посіли 33-тє, 38-ме та 45-те місця, відповідно. Росія потрапила на 49-ту позицію, а Білорусь — на 53-тю.
 
Щодо України, то автори індексу визначили її розвиток у 0,751. Через такий показник Україна опинилася на 88-му місці — між Еквадором і Перу. 
 
Нагадаємо, загалом у переліку — 189 країн, на останньому місці цьогоріч опинився африканський Нігер. Варто зазначити, що останніми роками Україна скочується в цьому рейтингу дедалі нижче. Нагадаємо, в 2016 році Україна перебувала на 84-й сходинці, а рік перед тим — на 55-му місці.
 
Війна в Україні відчутно погіршила «якісні» позиції нашої країни. Нагадаємо, що визначальними критеріями для авторів індексу є такі показники, як тривалість життя, рівень освіти та доходів громадян.
 
Також враховуються дані про рівень соціальної захищеності громадян і культурний розвиток населення, стан злочинності та навколишнього середовища тощо.