У Міжнародний день чистих берегів біля Дніпра зібрали тонни сміття

18.09.2018
У Міжнародний день чистих берегів біля Дніпра зібрали тонни сміття

Цей напис буде нагадувати, що чисто там, де не смітять.

Понад 50 років тому, стаючи президентом США, Джон Кеннеді промовив слова, які бажано періодично згадувати.
 
Звучать вони так: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас — питайте, що ви можете зробити для своєї країни». 
 
На жаль, сімдесятирічне перебування України у складі СРСР майже викорінило в її громадян відчуття особистої причетності до справ у державі. Пересічний українець звик чекати від неї майже все, включно з чистим подвір’ям біля свого будинку.
 
Та поступово стан речей змінюється, причому доволі часто завдячуючи впливу західних традицій. Такою, зокрема, є традиція прибирати береги річок, яка знайшла відображення у Міжнародному дні чистих берегів.
 
Його відзначають 15 вересня, причому не лише «шляхом» проведення урочистих зборів і застілля, як у нас заведено, а реальним прибиранням берегів.
 
Завдячуючи ініціативі Державного агентства водних ресурсів України, відповідна акція цього року набула поширення. Підтримали захід Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство освіти та науки.
 
Підставило плече і представництво Європейського Союзу в Україні. Тож, прибирання берегів охопило різні регіони України від сходу до заходу. У цьому можна, зокрема, переконатися зі сторінок «Фейсбука», на яких вміщено фото багатьох груп людей та зібраних ними мішків зі сміттям. 
 
Масову акцію проведено в Києві на березі Дніпра. З огляду на підготовчу роботу тут зібралася немала кількість добровольців — понад сто осіб.
 
Окрім представників профільних установ, в акції взяла участь молодь, зокрема студенти Національного авіаційного університету, Києво-Могилянської академії, учні середніх шкіл. 
 
Результатом спільного прибирання берега стала купа мішків із зібраним сміттям, які одразу були вивезені. Комунальне підприєм­ство «Плесо» надало і техніку, і людей.
 
Загалом добровольці разом зібрали кілька тонн різного мотлоху. Чого там тільки не було! Особисто мені, приміром, вдалося «вполювати» навіть стару ватяну ковдру, «загублену» кимось у кущах! 
 
Приємною родзинкою заходу стало те, що по його закінченні всіх учасників пригостили пловом. Крім того, кожен отримав еко-сумку з промовистим надписом «Я прибрав. Твоя черга». 
 
І хоч сміття було зібрано дуже багато, тим, хто його збирав, було зрозуміло, що це лише краплина в морі. Для радикального поліпшення стану наших водних об’єктів потрібно ще працювати і працювати.
 
Тепер нагадувати про свою особисту причетність до справ у державі буде мурал, намальований на бетонному укосі набережної Дніпра. На ньому великими літерами написано: «Чистий Дніпро починається з тебе». Якщо згуртуємося, то він таки стане чистим. 
 
Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ, 
доктор географічних наук