Грузія вводить заборону на поліетиленові пакети

18.09.2018
Грузія першою на пострадянському просторі вирішила позбутися пластикових пакетів — із першого жовтня тут вводять заборону на їх використання.
 
Заборона поширюється на імпорт, виробництво та реалізацію тонких поліетиленових пакетів (щільністю до 15 мікрон).
 
А з квітня наступного року під заборону потраплять усі поліетиленові пакети, окрім тих, що біологічно розкладаються, повідомляє «Німецька хвиля». 
 
Різного роду обмеження на використання пластикових кульків діє на сьогодні в 40 країнах світу. Проте у Східній Європі Грузія першою вдалася до таких суворих обмежень.
 
Фахівці підрахували, що в цій країні кожен мешканець щороку використовує 525 різних поліетиленових пакетів (можемо припустити, що в Україні ця цифра — не менша).
 
А от із переробкою та утилізацією цієї зручної, але вкрай шкідливої тари — біда. Як відомо, земне «життя» поліетиленового пакета — усього 30 хвилин, якраз, щоб донести продукти додому, після чого тара вирушає у сміттєве відро.
 
А от процес його «смерті» — дууууже довгий. Як відомо, пластиковий пакет розкладається більше сотні років, забруднюючи при цьо­му землю, воду, повітря.
 
Спалювати пакети, як і пластикові пляшки, дуже небезпечно, вони виділяють при горінні канцерогени. Тому господарі, які «утилізують» таким чином пластик, ризикують власним здоров’ям (особливо цим грішать сільські мешканці).
 
До 2019 року в Євросоюзі хочуть зменшити використання поліетиленових пакетів до 90 штук у рік на одну людину. А до 2025 року хочуть довести цю цифру до 40.
 
Ірландії, наприклад, вдалося добитися позначки в 16 пакетів на людину. Отже, як свідчить досвід інших країн, все можливо. Головне — бажання залишити свою планету для нащадків чистою.