У прокат вийшла стрічка за мотивами повісті Кузьми Скрябіна «Місто, в якому не ходять гроші»

18.09.2018
У прокат вийшла стрічка за мотивами повісті Кузьми Скрябіна «Місто, в якому не ходять гроші»

У ролі Аліси — непрофесійна акторка Карина Мельниченко. (Фото з сайта kinoafisha.ua.)

Відбулась київська прем’єра стрічки Ганки Третяк «Місто, в якому не ходять гроші» за мотивами однойменної повісті Кузьми Скрябіна, якого не стало 2 лютого 2015 року.
 
 
Презентували стрічку у кінотеатрі «Жовтень» творча група та близькі співака і телеведучого Андрія Кузьменка, якому цього літа виповнилося б 50.
 
 
Робота над створенням фільму «Місто, в якому не ходять гроші» тривала майже шість років. Зйомки відбувались переважно у Києві, Полтаві та Переяславі-Хмельницькому.
 
Автори фільму наголосили, що зберегли практично всі діалоги персонажів, написані Кузьмою Скрябіним, у стрічці звучить закадровий голос самого музиканта, записаний ще у 2013-му.
 
Режисер Ганка Третяк згадує: робота над фільмом розпочалася спільно з Кузьмою в 2013 році і планувалося, що він буде саунд-продюсером та гратиме невеличку роль. Утім, після подій на Майдані, а потім трагічної загибелі Кузьми, який став волонтером, — до зйомок вдалося повернутися лише у 2016 році. 
 
«Наша мета, щоб після перегляду фільму людина замислилась, адже фільм — це тема свободи, тема власного часу, того, як ти втрачаєш його чи отримуєш. Це все дуже цікаво і кожен вибір дуже важливий», — говорить Ганка Третяк.
 
Фільм розповідає про дівчину Алісу, на долю якої випаде небезпечна мандрівка в особливу «країну чудес». Аліса переживає один із найтяжчих періодів свого життя: звільнили з роботи, хлопець пішов до іншої, вона в усьому розчарована і не розуміє, як жити далі.
 
Тиняючись квартирою, знаходить якийсь квиток на потяг. Похо­дження квитка невідоме, вказана в ньому станція — теж. Але Аліса вирішує, що це знак, і відправляється у таємничу подорож.
 
У фільмі режисерки Ганки Третяк знялися: Андрiй Цiшкевич, Iгор Цiшкевич, Сергiй Швидкий, Iнна Мiрошниченко, Iван Гарасимчук, Адам Цибульський, головну героїню фільму зіграла акторка-аматор Карина Мельниченко. Оператор — Денис Якимчук, автором саундтреку до фільму виступив сучасний діджитал-композитор Євген Чистяков.
 
Виконавиця головної ролі Карина Мельниченко розповідає, що це її перша роль і працювати над фільмом їй було складно, адже вона непрофесійна актриса.
 
«Було дуже страшно підвести режисера, я знала, що Ганка дуже вірить у цей фільм, тому працювати над цим проектом — це велика відповідальність», — каже Карина.
 
На прем’єру завітали друзі Кузьми: зокрема, Наталка Могилевська, Фагот Михайлюта. Був і міністр культури Євген Нищук.
 
«Це гарний матеріал, я дуже радий, що є люди, одержимі своїми ідеями, для них немає перепон та немає нічого неможливого, — висловився актор-чиновник. — Авторська група зачепила дуже важливу тему, глибоко відчула твір Андрія Кузьменка. Автори зіткнулися з обставинами трагічної загибелі Кузьми і, мабуть, були дуже спантеличені — як продовжити проект. Саме ця енергія особистості Кузьми і наштовхнула їх на завершення проекту. Можливо люди, які не читали книгу, переглянувши фільм, зрозуміють, наскільки хаотичним є світ, коли ти знаходиш щось цінне і вічне в абсурдних ситуаціях, абсолютно людське, тепле, живе».
 
«Величезна подяка творчій команді, які заслуговують на те, щоб їхній наступний матеріал претендував на серйозну державну підтримку, додав міністр культури. — Я сподіваюсь на успіх цього фільму, бо він є особливим. Є чимало фанатів творчості Кузьми, і літературної, і музичної, звичайно, що його постать притягує і буде притягувати людей до цього фільму, але найголовніше, що кожен побачить для себе, який беззахисний, але дуже важливий світ».
 
«Я дивилася цей фільм два дні тому, але його сенс дійшов до мене лише сьогодні вранці, — ділиться враженнями харків’янка Оксана Чередник. — Не можу сказати, що я увесь цей час роздумувала про сенс стрічки. Навпаки, я переглянула те, що зовні, здвигнула плечима, подивувалася буйній фантазії Кузьми, ще раз пом’янула добрим словом його талант та добру душу і повернулася до своїх повсякденних справ. А сьогодні стояла на зупинці тролейбуса, і у мене несподівано зблиснула думка, немов би виринула з глибини підсвідомості. Це фільм про нас. Про всіх нас».