Викиди заводу «Титан» накрили не лише Крим, а й Херсонщину

07.09.2018
Викиди заводу «Титан» накрили не лише Крим, а й Херсонщину

Із Армянська в екстреному порядку вивезли понад три тисячі дітей на материкову частину України. Комунальні служби міста провели дезінфекцію, обробивши вулиці содовим розчином та знезаразивши класи шкіл.

Першими бити тривогу почали мешканці прикордонного села Армянськ ще 24 серпня. Люди масово скаржилися на нездужання після кількох кислотних дощів.
 
Буквально за одну ніч у дворах будинків липкою іржею покрилися всі предмети з металу, що зберігалися просто неба: ключі від вхідних дверей, будівельні ін­струменти та інші речі особистого вжитку.
 
Постраждали не лише мешканці сіл Армянськ, Красноперекопськ та Олександрівка, а й увесь зібраний урожай, домашні тварини (кури, корови, свині та інша худоба також покрилися плямами невідомого похо­дження) та автотранспорт, на якому з’явився іржавий маслянистий наліт.
 
Глава окупаційної влади півострова Сергій Аксьонов визнав, що викид сірчистого газу стався із заводу «Титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу. Цей  титановий завод скидає свої відходи на Херсонщині.
 
Втім, уже три роки поспіль відмовляється платити екологічний податок, виправдовуючись зупинкою через окупацію. При цьому завод працює, та всупереч санкціям завозить український ільменіт через закритий порт Керч як сировину.
 
Причиною шкідливих викидів стала аномальна спека, що встановилася на півдні України, та відсутність у Криму води, це обернулося випаровуванням шкідливих речовин iз кислотонакопичувачів підприємства. 
 
За словами «губернатора» Херсонської області Андрія Гордєєва, члени екстреної комісії встановили, що причиною хімічних викидів із заводу «Титан» став саме дефіцит води.
 
Відсутність вологи призвела до того, що оголилося 42 квадратних метри кислотонакопичувача, побутова «хімія» стала випаровуватися і забруднювати повітря.
 
На лікарняному ліжку з діагнозом «ларингіт» і вираженою сльозоточивістю опинилися як дорослі, так i діти. На погане самопочуття медикам поскаржилося понад 320 дорослих і 270 дітей.
 
Більшість постраждалих — мешканці села Преображенське Каланчацького району Херсонщини. Основні скарги у всіх постраждалих подібні: дивний запах сірки у повітрі, головний біль, висипання на шкірі, металевий присмак у роті та печіння у горлі.
 
«Більшість постраждалих дітей — це учні школи, у двох дитячих садах ми взагалі не виявили хворих, бо малюки не виходили на вулицю, — прокоментував ситуацію директор департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації Віктор Короленко. — Постраждалих від хімічної атаки з кримського заводу «Титан» дітей медичним транспортом доставили з районів до Херсона та госпіталізували у Херсонську дитячу обласну лікарню. У найближчі з кримським кордоном села виїхали 4 бригади медиків. На території Каланчацького та Чаплинського районів Херсонщини зараз працює 15 лікарів, які у масовому порядку проводять профілактичний огляд дітей та дорослих».
 
Після того, як було виявлено джерело забруднення атмосфери, роботу заводу «Титан» зупинили на два тижні, а з Армянська в екстреному порядку вивезли понад три тисячі дітей на материкову частину України. Комунальні служби Армянська провели дезінфекцію, обробили вулиці содовим розчином i знезаразили класи шкіл.
 
За словами спікера Держ­прикордонслужби України Олега Слободяна, службовці херсонського прикордонного загону також заміряли рівень хімічних речовин у повітрі та виявили загрозу для життя й здоров’я людей. Прилади зафіксували значне перевищення у повітрі токсичних речовин промислового походження. Після цього було прийнято рішення про евакуацію прикордонників та особистого персоналу з зараженої території. 
 
У прес-службі Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордон­служби відзначили, що за останній тиждень неодноразово фіксували викиди хімічних отруйних речовин iз заводу «Титан», який розмiщений на території окупованого Криму. Хімічні детектори зафіксували наявність великої кількості шкідливої для людини «хімії» неподалік КПВВ «Чаплинка» на Херсонщині.
 
Екологічна катастрофа з північного Криму добралася й до обласного центру: мешканці Херсона поскаржилися, що, незважаючи на теплу погоду, в місті стоїть багато пожовклих дерев. Найсильніше постраждали липи, каштани та клени: їхнє листя пожовкло й опало на землю без видимих причин.
 
На даний час при Херсонській облдержадміністрації працюють представники МОЗ та інших відповідальних служб. Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин у районі Армянська на півночі окупованого Росією Криму фахівцям ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Міжнародного комітету Червоного Хреста.
 
«На перший погляд, причина не в накопичувачі. Головна причина — викиди. Головна причина тільки в цьому. Це однозначно не випари (з кислотного накопичувача заводу «Титан». — Ред.)», — повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш. І додав: «Українська сторона не має ніякого впливу на «Титан». Будемо думати, як діяти по дипломатичних каналах, цим займатимуться дипломати. Я доповім (про висновки робочої групи. — Ред.), і будуть прийматися рішення на вищому рівні».