Виставу за п’єсою політв’язня Кремля Олега Сенцова покажуть у Києві

07.09.2018
Виставу за п’єсою політв’язня Кремля Олега Сенцова покажуть у Києві

П’єсу «Номери» Олег Сенцов написав до Революції гідності.

На кінець листопада у Києві заплановано прем’єру вистави «Номери», яку створюють за п’єсою незаконно ув’язненого в Росії Олега Сенцова.
 
Усі кошти від реалізації квитків будуть спрямовані на придбання житла для дітей в’язня Кремля, який протестує голодуванням. 
 
Днями у столичному «Довженко-центрі» пройшов відкритий кастинг до цієї вистави. Заявки подало близько 250 акторів практично з усіх столичних театрів і не тільки.
 
На безпосереднє спілкування з режисером Тамарою Труновою і продюсером Анною Паленчук було запрошено півсотню претендентів.
 
Серед них і Євген Черніков — друг Олега Сенцова, який читав п’єсу задовго до буремних подій 2013-2014 років. 
 
«Номери» — це розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи, отримати утопічну свободу, але продовжує бігти по колу.
 
Всі й усе підкоряється верховному богу — Нулю. Герої не мають права обирати, як жити й кого кохати, вони існують за законом інерції.
 
Один із них починає протестувати, а остаточно звичний хід речей змінює поява нового жителя — дитини, якій невідомі жодні правила й закони. Номери зрікаються старої системи, але чи буде новий світ кращим? 
 
Порівняння нашого суспільства із цариною чисел і цифр — тема далеко не нова в мистецтві, але, на жаль, для сучасного людства — актуальна. А у випадку з «Номерами» — у чомусь пророча. Адже Олег Сенцовим написав цей твір за кілька років до Революції гідності. 
 
Вистава стане репертуарною на Сцені 6 «Довженка-центру». 
 
Анна Паленчук, яка постійно листується з Олегом Сенцовим, розповіла, що автор хоче, щоб цей твір прийшов до глядача у першу чергу саме з театральної сцени, а потім уже можна думати про екранізацію.
 
Постановником запрошено відомого сучасного театрального режисера Тамару Трунову. У 2016-му вона стала лауреаткою престижного конкурсу Британської ради Taking the Stage за виставу «Під небом синім» (Київський театр оперети), а також «Київської Пекторалі» у 2012-му в номінації «Найкраща вистава для дітей» за «Пасажира у валізі». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Петиція на сайті Білого дому із закликом врятувати українського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській колонії із 14 травня, набрала необхідні сто тисяч підписів.
 
Кількість підписантів станом на обідню пору 6 вересня сягнула більше 100 тисяч 500 осіб. Про це повідомила сторінка петиції на сайті We the People адміністрації президента США.
 
Петицію створили 9 серпня, вона мала набрати сто тисяч підписів до 8 вересня. Оскільки петиція отримала необхідну підтримку, адміністрація Білого дому має зробити офіційну заяву з цього приводу.
 
До речі, 5 вересня сайт петицій Білого Дому заблокований з території України, проте його можливо відкрити через додаток VPN.
 
Закликали підписати петицію на підтримку Олега Сенцова лідер групи «Бумбокс» Андрій Хливнюк, кінорежисер і актор Ахтем Сеітаблаєв, актриси Олеся Жураковська і Римма Зюбіна, співак Іван Леньо і ще багато небайдужих. 
 
Нагадаємо, У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму.