Швейцарський очільник УПЛ прояснив окремі моменти в актуальних питаннях вітчизняного футболу

07.09.2018
Швейцарський очільник УПЛ прояснив окремі моменти в актуальних питаннях вітчизняного футболу

В УПЛ підтверджують, що для «золотого» матчу в нинішньому ЧУ його можливі учасники мають виконати низку регламентних умов.

Відтоді, як у квітні 2018 року швейцарець Томас Грімм переміг на безальтернативних виборах президента Української прем’єр-ліги, про нього у вітчизняному футболі почали говорити, як про людину-невидимку, адже побачити нового очільника УПЛ в Україні вдавалося доволі рідко.
 
Після серії критичних закидів на свою адресу Грімм вирішив розвіяти заяви про свою невловимість і днями провів у штаб-квартирі ФФУ прес-конференцію чи, якщо сказати точніше, прес-ланч зі спортивними журналістами, де обговорив iз представниками ЗМІ найбільш актуальні питання з футбольного життя вітчизняного футболу.
 
«Я буваю в Україні кожні два тижні, приїжджаю сюди на три-чотири дні. При цьому обов’язково відвідую матчі прем’єр-ліги», — пояснив Грімм.
 
Із часу, коли наприкінці липня УПЛ провела в Одесі матч за Суперкубок, на котрому швейцарець виступав як гостинний господар-організатор, до новообраного очільника ліги накопичилася низка важливих запитань.
 
Одне з них стосувалося нової норми в регламенті, котра з’явилася вже після старту ЧУ-2018/2019 й стосувалася умов проведення «золотого» матчу.
 
Щойно поправка вийшла у світ, як уважні журналісти помітили її абсолютну формальність, оскільки, з огляду на регламентні нормативи, ймовірність того, що дві перші команди турніру в разі рівної кількості очок гратимуть додатковий матч за «золото», наближалася до нуля.
 
Справа в тому, що для участі в «золотому» поєдинку однієї лише рівності очок не достатньо. Загалом таких ось рівних показників має бути не один і не два.
 
Як свідчить регламент, «золотий» матч в Україні в нинішньому сезоні можливий за умови рівної кількості набраних очок в очних матчах претендентів; однакової різниці забитих та пропущених м’ячів у протистояннях між цими командами; такої ж кількість забитих м’ячів у їхніх очних поєдинках; рівної різниці забитих та пропущених, а також загальної кількості м’ячів у всіх матчах. 
 
Швейцарський юрист Томас Грімм підтверджує, що за підсумками поточного чемпіонату країни «золотий» матч можливий лише у випадку рівності очок, рівності різниці м’ячів, рівної кількості забитих та пропущених голів та інших показників. Словом, такий підхід, iз точки зору математичної логіки, серйозно мінімізує очікування «золотої» події.
 
Так само детального роз’яснення від Грімма чекали й у питанні можливого розширення складу прем’єр-ліги на наступний сезон, яке перед стартом сезону анонсував президент ФФУ Андрій Павелко.
 
«Розширення кiлькостi учасників чемпіонату з 12 до 16 — як каже Грімм, — це шанс для УПЛ, проте остаточне слово за Виконкомом ФФУ».
 
Помічник швейцарського менеджера — віце-президент УПЛ Маркіян Ключковський — наголошує, що штучно розширювати елітну лігу ніхто не буде.
 
За його словами, одразу вісім команд першої ліги подали документи для атестації в ФФУ.
 
Утім ніхто «бігти попереду паровоза не буде». Рішення щодо кількісного складу учасників УПЛ на майбутній сезон обіцяють прийняти зважене й аргументоване, відштовхуючись від існуючих реалій в українському футболі.
 
Дієвих кроків чекатимуть від керівництва вітчизняного футболу й у запровадженні відеоповтору, анонс якого Андрій Павелко так само зробив перед початком нового ЧУ.
 
«У прем’єр-ліги немає необхідних для цього коштів. Нам потрібна підтримка ФФУ, можливо система ВАР з’явиться в українському футболі з наступного сезону», — пояснює Грімм.
 
При цьому швейцарець не забуває повторювати слова свого співвітчизника — екс-очільника ФІФА Йозефа Блаттера, котрий був противником відеоповторів у футболі.
 
«Додаткові зупинки для повторного перегляду арбітром спірних епізодів негативним чином впливатимуть на динамічність гри. Однак у питанні зменшення суддівських помилок система ВАР буде корисною», — вважає швейцарський очільник УПЛ.