Після рясних дощів в Олешківських пісках несподівано завелася риба

14.08.2018
Після рясних дощів в Олешківських пісках, які на сьогодні є найбільшим піщаним масивом у Європі, зазеленіло вигоріле різнотрав’я.
 
 
А озерця між пустельними барханами знову наповнилися водою.
 
 
«У деяких із новоутворених озер глибина досягає метра, і там навіть завелися карасики, — розповідає директор Національного природного парку «Олешківські піски» Андрій Непрокін.
 
Він пояснив, що сталося це не внаслідок дива: риб’ячу ікру принесли на своїх лапках водоплавні птахи, що зазвичай зупиняються в таких озерах відпочити і підгодуватися.
 
Але факт залишається фактом — Олешківські піски наповнюються життям.
 
«Скоро в пустелю можна буде і на риболовлю їздити», —  жартують співробітники нацпарку.
 
Як відомо, Національний природний парк «Олешківські піски» створений  2010 року для збереження цінних природних територій та історико-культурних об’єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, освітнє, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.
 
Це  стало великою перемогою екологів та науковців України. НПП «Олешківські піски» розташований на території Херсонської області на площі понад 8 тисяч гектарів. На глибині сотні метрів там є великий пласт із прісною водою, але видобуток підземної води неможливий, бо може призвести до зсуву пісків.