Кремль раптом вирішив прикрити анексію Криму історією часів Катерини ІІ

03.08.2018
Як відомо, Держдума Росії, а також Рада Федерації затвердили нову дату прийняття Криму до складу країни-агресора.
 
Вольовим рішенням парламентаріїв РФ відновлені норми закону... 1783 року, коли прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії відзначали 19 квітня.
 
«Росія продемонструвала свою відверту слабкість i безсилля у неправомірності питання анексії Криму, — заявив представник МЗС України Павло Клімкін. — Таким чином окупанти огризаються на декларації низки цивілізованих країн. Це виглядає досить жалюгідно, коли сучасні політики починають копатися в історії 235-річної давнини, щоб знайти виправдання своїм нинішнім злочинам. Поки Росія болісно шукає якісь безглузді аргументи у минулому, весь цивілізований світ знаходить їх у сучасному міжнародному праві!»
 
Відзначимо, що політики кількох країн Заходу (Норвегія, Канада, Литва, Великобританія та інші) підтримали Україну та вкотре наголосили, що їхня позиція стосовно окупації українського Криму Росією залишається незмінною: «Це було варварське захоплення!»
 
В опублікованій заяві Держсекретаря США Майка Помпео на офіційному сайті Держдепартаменту США говориться про те, що ті методи, які Росія використовує на території окупованого Криму, є не гідними великої нації та призвели до ізоляції РФ від міжнародної спільноти.
 
«Сполучені Штати знову підтверджують свою політику щодо відмови у визнанні претензій Кремля на суверенітет над територіями, які було захоплено силою, з порушенням міжнародного права, — заявив Держсекретар США. — У згоді з союзниками, партнерами та міжнародною спільнотою США відкидають усі спроби Росії захопити Крим за будь-яку ціну».
 
За словами Майка Помпео, Кремль порушив основний принцип ООН, на якому базується безпека всього світу.
 
Безвідповідальні дії прокремлівських чиновників викликали відверте обурення Європарламенту, який заявив, що ніколи не визнає законність проведеного 16 березня 2014 року референдуму про приєднання Криму до Російської Федерації.
 
У такій ситуації експлуатувати історію 235-річної давнини — безглуздо та смішно, адже під час перебування Катерини Великої на троні в усьому світі був інший геопорядок, повернути який в умовах сучасного життя просто неможливо.
 
«Якщо слідувати за логікою горе-чиновників iз Росії, то Україна отримала законне право деокупувати разом із півостровом Крим Кубань та ще й Тамань, — відверто сміється над дурним законопроектом мешканець Криму Янек Куліш. — Усе, чого домоглися окупанти, це те, що вони вкотре зганьбилися на весь світ!»
 
Солідарні з таким рішенням і більшість розсудливих людей як на самому окупованому півострові, так і в Україні, Європі, США та багатьох інших країнах світу. Росія вкотре показала себе, як країна-пірат, для якої гарні будь-які методи, аби прикрити протизаконність своїх дій перед міжнародними правозахисними структурами. Однак у більшості політиків такі методи викликають лише обурення, неприйняття та сміх. 
 

ДО РЕЧІ

Останній візит прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва до окупованого Криму минулого тижня є саме спробою вкотре «помітити» захоплену територію. Бо формальний привід: як повідомив самопроголошений «глава» півострова Сергій Аксьонов, очільник уряду країни-агресора відвідав концерт, присвячений 1030-річчю хрещення Русі в музеї-заповіднику «Херсонес Таврійський». 
 
Відзначимо, що останній раз високопосадовець із Москви з’являвся на території анексованого півострова рік тому, у серпні 2017 року. Його візит мав швидкоплинний характер та був присвячений пошуку фінансування подачі прісної води для кримських фермерів, які з 2014 року зазнають величезних збитків, а також переглядом кримських заводів, які готують до незаконного продажу заради отримання грошей під сумнівні проекти Кремля на території Криму.
 
Піти на низку непопулярних кроків представники уряду Росії зважилися після того, як ще у 2016 році кримчани поскаржилися на надзвичайно низькі пенсії та урізані майже вдвiчi ставки для бюджетників. Відповідь Дмитра Медведєва: «Грошей немає, але ви тримайтеся!» стала найпопулярнішим мемом у соціальних мережах надовго, а от мешканців окупованого півострова така «слава» абсолютно не порадувала...