В Острозі обдарованих дітей учили музикування імениті виконавці

20.07.2018
Грандіозним концертом завершився Міжнародний курс камерної музики Ostroh International Chamber Music Course, який проходив у Національному університеті «Острозька академія». 
 
Упродовж тижня учасники з Франції, Англії, Бельгії, Ізраїлю, Швеції, Італії та України відвідували уроки професорів зі світовим ім’ям — Наталії Пасічник (фортепіано) та Леоніда Кербеля (скрипка).
 
Результатами їхньої роботи стала майже двогодинна імпреза, де прозвучали твори Генделя, Косенка, Моцарта, Шегрена, Лисенка, Крайслера.
 
«Музична освіта в Україні здебільшого спрямована на виховання передусім солістів. А камерна музика є таким собі відволікаючим від основної спеціальності предметом, який потрібно просто скласти, — розповідає організаторка заходу, українсько-шведська піаністка, засновниця і директорка Українського інституту у Швеції Наталія Пасічник. —
 
Утім більшу частину європейського музичного ринку складає камерна музика, і для мене як музиканта саме камерна музика є найвищим виявом музикування. Я хотіла створити платформу, де молоді й зовсім юні музиканти з України та Європи могли б зустрітися через такого роду музичне спілкування». 
 
Музика — це найцивілізованіша мова, яка дісталася людству в подарунок, зауважує Наталія Пасічник. І пояснює: «Я хотіла надати можливість відчути насолоду спілкування нею поза межами національності, віку і майстерності. Більшість українських дітей не можуть дозволити собі заплатити 2000 євро за такі курси в Європі, тому я вирішила започаткувати їх в Україні й надала дванадцятьом дітям свою особисту стипендію на участь у них. 
 
Це діти, яких я особисто відібрала, коли була на двох конкурсах минулого року — імені Чайковського та імені Горовіца, а також у співпраці з громадською організацією «Відповідальне майбутнє», яка опікується серед іншого талановитими дітьми-переселенцями. Географія учасників для першого разу надзвичайно вражаюча».
 
До проекту долучився знаменитий бельгійський скрипаль Леонід Кербель, який має вже 25 років досвіду проведення подібних форумів. 
 
Місце проведення Ostroh Internasional Chamber Music Course організаторка свідомо вибрала унікальне — перший вищий навчальний заклад Східної Європи, нині Національний університет «Острозька академія». Наталія Пасічник сподівається, що цей курс стане щорічним і буде поштовхом для започаткування таких ініціатив у всій Україні.
 
«Це дуже класний експеримент: приїхати в історичний Острог, щоб обмінятися досвідом з іншими учасниками. Викладачі Наталія Пасічник та Леонід Кербель просто вражають своїми вміннями навчати майстерності музики», — поділилася враженнями Міріам Лілєфорс зі Швеції.