Стали відомі попередні причини масовою отруєння у дитячому таборі «Орльонок» на Донеччині

20.07.2018
На Донеччині у дитячому таборі «Орльонок», що в селі Соснове Лиманського району, два дні поспіль масово госпіталізовували дітей, які приїхали туди оздоровитися.
 
Станом на 19 липня на лікарняних ліжках перебували до сотні школярів разом iз працівниками. Загалом у таборі перебували 134 дітей віком від 9 до 16 років.
 
В усіх ушпиталених до лікарень Слов’янська, Краматорська та Лиману — гостра кишкова інфекція, повідомили у Держслужбі з питань надзвичайних ситуацій.
 
Юним відпочивальникам стало зле ще у понеділок увечері, але керівництво табору звернулося по допомогу до медиків лише наступного дня, коли діти почали масово звертатися до табірного медика. У них була температура більше 39, їх нудило, вони відчували недомагання і постійно бігали до туалету.
 
«Що саме стало причиною отруєння, з’ясовує слідство — відібрали на експертизу зразки їжі, якою годували дітей. Також встановлюють причини масового отруєння дітей та винних у цьому осіб», — повідомила омбудсман Людмила Денісова, яка виїхала на Донеччину.
 
За її словами, регіональний координатор у Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський уже побував у дитячому таборі та відвідав дітей у лікарнях. 
 
За попередньою інформацією, серед можливих причин отруєння — порушення правил зберігання продуктів, недотримання норм гігієни та правил санобробки посуду співробітниками харчоблоку. Ще є версія, що діти вживали неякісні продукти, які їм передавали батьки або вони купували їх самостійно.
 
Наразі у таборі проводиться комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, а за фактом масового отруєння дітей прокуратура Слов’янська вже розпочала кримінальне провадження.
 
До ЄРДР внесені відомості за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.
 
Нагадаємо, що це не перше отруєння дітей у оздоровчих таборах цього літа. Схожа надзвичайна ситуація сталася на початку липня в таборі «Славутич» на Київщині.
 
Через масове отруєння дітей у їдальні 12 iз них iз розладом шлунково-кишкового тракту також знадобилася допомога лікарів.
 
А восьмирічна дівчинка досі перебуває в комі, лікарі «Охматдиту» борються за її життя. У Київській ОДА обіцяли цей табір закрити, бо виявили в ньому численні порушення та зловживання, але заклад працює і вже прийняв нову зміну дітей на оздоровлення.