Британська поліція ідентифікувала підозрюваних в отруєнні Скрипалів

20.07.2018
Британські слідчі вважають, що їм удалося встановити осіб, відповідальних за отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок» колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в англійському місті Солсбері, повідомила вчора Press Association (PA) у «Твіттері».
 
Видання цитує неназване джерело, близьке до слідства. За його даними, до замаху на вбивство причетні декілька росіян.
 
Джерело уточнює, що особи підозрюваних підтвердили перехреснi перевірки, і що йдеться про більше ніж одного підозрюваного.
 
«Особи підозрюваних встановили через систему відеоспостереження і звірили це з персональними даними людей, які в’їхали до країни приблизно в цей же час.
 
«Вони (слідчі) впевнені, що це росіяни», — заявило виданню джерело.
 
Офіційно британські правоохоронці цю інформацію не коментують.
 
Американське видання «Нью-Йорк Таймс» ще в понеділок повідомило, що до отруєння Скрипалів можуть бути причетні співробітники військової розвідки ГРУ — чинні або колишні.
 
Газета, посилаючись на британських та американських посадовців і колишнього представника влади США, інформує, що агентiв ГРУ вiдправили до будинку Скрипаля, колишнього офіцера російської військової розвідки та співробітника британської розвідки, в Солсбері, що на півдні Англії.
 
Влада в Лондоні близька до ідентифікації людей, які, на їхню думку, несуть відповідальність за цю операцію, наголошують анонімні джерела, які цитує «Нью-Йорк Таймс».
 
Російську військову розвідку підозрювали в нападі в Солсбері з самого початку розслідування, зазначає газета.
 
«Жорстоке покарання зрадників є частиною доктрини спецслужби», — наголошує видання. Проте британські слідчі не виключають, що атаку на Скрипалів могли здійснити інші російські розвідувальні служби або найманці. 
 
Тим часом з’явилися нові подробиці й у розслідуванні отруєння в Еймсбері. Британка Дон Стерджесс отруїлася після того, як побризкала з флакона з-під парфумів на свої зап’ястя рідину з нервово-паралітичною речовиною.
 
Про це розповів її партнер Чарлі Роулі, який досі перебуває в лікарні, повідомляє Sky News. Слідчі виявили, що Стерджесс розпилила рідину на обличчя i руки, вважаючи, що це парфуми.
 
Роулі сказав, що не пам’ятає, де саме вони знайшли флакон із рідиною — пляшечку експерти виявили в будинку Роулі. Дон Стерджесс померла 8 липня в лікарні, куди її та Роулі доправили 30 червня.