«Не бачу причин не вірити Путіну»: поведінка Трампа в Гельсінки спричинила скандал в США

18.07.2018
«Не бачу причин не вірити Путіну»: поведінка Трампа в Гельсінки спричинила скандал в США

Не такого вже й далекого 2004 року американська панк-група Green Day («Зелений день») видала свій легендарний концептуальний альбом American Idiot («Американський ідіот»), який був визнаний кращим альбомом року в США, очолив списки популярності в десятках країн світу та розійшовся загальним накладом в 15 млн. примірників.

Альбом був сприйнятий як алегорія проти політики тодішнього президента Джорджа Буша-молодшого та його уряду.

І невипадково пригадався тепер, коли біля керма США новий президент Дональд Трамп. Він поводиться з партнерами по НАТО, як сержант американської армії з новобранцями.

Або ж з простодушною відвертістю заявляє прем’єру Великобританії, що очільник британського МЗС Борис Джонсон, який подав у відставку, був би кращим від неї главою уряду.

Але все це було лише прелюдією до того шоку, який пережила американська та світова політична сцена після зустрічi Трампа з Путіним у Гельсінкі.

Трамп грав російським м’ячем у складі збірної Росії

Дві найвпливовіші американські партії — Республіканська та Демократична — різко розкритикували Дональда Трампа за його висловлювання щодо втручання Москви у президентські вибори, а також за те, що він не звинуватив Путіна у незаконній анексії Криму.
 
«Президент Путін сказав, що Росія цього не робила. Я не бачу причин не вірити йому», — сказав Трамп.
 
Один із провідних республіканців у Палаті представників Пол Райан сказав: «Немає жодних сумнівів, що Росія втручалася в наші вибори і продовжує спроби похитнути демократію тут і по всьому світу... США мусять зосередитися на притягненні Росії до відповідальності та припинити її ганебні напади на демократію».
 
Впливовий республіканський сенатор Джон Маккейн, голова Комітету збройних сил, опублікував заяву, в якій назвав прес-конференцію Трампа з господарем Кремля «одним із найганебніших виступів американського президента», а саміт у Гельсінкі «трагічною помилкою».
 
«Наш президент не захищав те, що робить нас тими, ким ми є — республікою вільних людей», — наголосив Маккейн.
 
Жоден попередній президент так не принижувався перед тираном, вважає сенатор. На думку Маккейна, Трамп довів, що він «не лише не спроможний, а й не хоче протистояти Путіну. Він і Путін, здавалося, говорили за тим самим сценарієм, коли президент зробив свідомий вибір захищати тирана проти чесних запитань вільної преси і надати Путіну безумовну платформу для поширення пропаганди і брехні для світу», — йдеться в заяві сенатора.
 
Маккейн додав, що Трамп, «схоже, вирішив реалізувати свої ілюзії щодо теплих відносин з режимом Путіна, незважаючи на справжню природу його правління, нехтування суверенітетом своїх сусідів, співучасть у вбивстві сирійського народу, порушення міжнародних договорів та напад на демократичні інститути в усьому світі».
 
Водночас лідери Демократичної партії у Конгресі висловили обурення, що президент Трамп публічно поставив під сумнів дані американської розвідки про втручання Росії в американські ви­бори, а натомість висловив довіру словам Путіна, що такого втручання не було.
 
Він також не розкритикував агресивних дій Москви на міжнародній арені чи в Україні — на прес-конференції взагалі жодного разу не вимовив слово «Україна».

«Зелене» свiтло для Путiна

Лідер демократів у Сенаті Чак Шумер написав у «Твіттері»: «За всю історію нашої країни американці ще ніколи не бачили президента Сполучених Штатів, який підтримує американського супротивника так, як Дональд Трамп підтримав президента Путіна». І така підтримка, на його думку, «є безглуздою, небезпечною та проявом слабкості».
 
Республіканець Ліндсі Ґрем, член сенатського Комітету збройних сил, також додав, що Трамп надіслав у Гельсінкі сигнал про «слабкість США».
 
Джеймс Клеппер, який обіймав посаду директора національної розвідки в адміністрації Барака Обами, додав: «Президент Сполучених Штатів по суті капітулював і, судячи з усього, злякався Володимира Путіна.
 
Це було вражаюче і дуже неприємно».
 
Під час спільної прес-конференції з Путіним Дональд Трамп, зокрема, сказав, що не бачить жодних підстав, аби вірити, що Росія втручалася у вибори президента в 2016 році на його користь, попри висновки, представлені йому американською розвідкою.
 
Він додав, що Путін «дуже сильно» відкинув ці звинувачення і він довіряє саме йому. Америка вражена цією заявою.
 
Голова комітету закордонних справ у Сенаті республіканець Боб Коркер сказав в інтерв’ю Сі-Ен-Ен: «Я був дуже розчарований та засмучений тим, що, маючи нагоду захистити наші розвідувальні агентства, які працюють на нього, він зрівняв їх із тим, що сказав Путін», — додав Коркер.
 
А сенатор-демократ, член комітету з розвідки Марк Ворнер заявив: «Це справжня ганьба, що президент став на бік Путіна, а не власної розвідки, і поклав на США вину за російську атаку на нашу демократію».
 
У свою чергу, високопоставлений демократ Комітету розвідки Палати представників Адам Шифф написав у «Твіттері»: «Путін сприйняв це як зелене світло, що дозволить йому втручатися в 2018 році (у вибори). Боягузливо та ганебно».
 
...Невдовзі Трампу доведеться звітувати про перебіг зустрічі з Путіним та досягнуті домовленості на закритому засіданні Конгресу. І там, після гарячого братання з Путіним, на Трампа очікує льодовий душ. Як добре все-таки вибудувана політична система США, що за зовнішню політику відповідає таки не президент, а Конгрес. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

У літаку, яким російська делегація поверталася до Москви з Гельсінкі, лунала канонада від корків з-під шампанського. Глава МЗС Росії Сергій Лавров на запитання про враження від саміту відповів: «Пречудово. Краще й бути не могло».
 
Відомий російський телеведучий, націонал-фашист Володимир Соловйов вирішував у телестудії відразу після саміту з іншим націонал-фашистом Володимиром Жириновським, кому б з них двох збігати по шампанське, щоб випити «за побєду».
 
Соловйов хитро підморгував у телекамери та інтригував заявами, що під час понад двогодинної зустріч між Путіним та Трампом були досягнуті «такі домовленості», що світ здригнеться.
 
Жириновський зазначив, що зустріч відбувалася все ж не зовсім віч-на-віч, а за участі двох перекладачів, тому запропонував задля збереження таємниць відразу ж розстріляти їх. На що Соловйов «гуманно» зазначив, що «краще повісити».
 

ДУМКА З ПРИВОДУ 

Голлівудський актор і колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер не приховує свого розчарування президентом США Дональдом Трампом під час спільної прес-конференції з Володимиром Путіним.
Він записав і виклав на своїй сторінці в «Твіттері» відеозвернення, в якому назвав Трампа «розвареною макарониною».
 
«Президенте Трамп, я дивився вашу прес-конференцію з президентом Путіним. Це виглядало ганебно. Ви стояли там, як маленька розварена макаронина, як маленький фанат (Путіна). Я все думав, коли ж ви попросите в нього автограф або селфі. Ви ж президент США! Що з вами відбувається?» — запитав Шварценеггер.
 
Він додав, що Трамп «зрадив американську розвідку, систему правосуддя і всю країну».