У Нацполіції хочуть змінити законодавство після викриття медичного центру, який торгував немовлятами

18.07.2018
У Нацполіції хочуть змінити законодавство після викриття медичного центру, який торгував немовлятами

Фото з інтернета. (Дітей, народжених в Україні сурогатними матерями, відправляли за кордон.)

Шокуючими виявилися ви­криття столичних правоохоронців, які вийшли на осіб, котрі вивозили немовлят за кордон, діючи під прикриттям репродуктивної клініки.
 
Широкому загалу цю інформацію оприлюднив голова Нацполіції Сергій Князєв під час спільного брифінгу з Генпрокурором Юрієм Луценком.
 
Під виглядом надання послуг із проведення допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства зловмисники упродовж кількох років записували іноземних громадян батьками народжених в Україні дітей.
 
На підставі цих документів порушники отримували свідоцтва про народження дітей, а згодом — і дозвіл на переміщення новонароджених через державний кордон України як іноземців-нерезидентів України.
 
На підставі цих документів іноземці вивозили немовлят за кордон. Відтак учасники оборудки вчиняли одну з форм торгівлі людьми — незаконну угоду, об’єктом якої є малолітні діти.
 
Наразі поліцейські встановили кілька сотень сурогатних матерів, які пройшли через викриту клініку. Сергій Князєв наголосив, що у реалізації цього розкриття Нацполіція вийшла на новий рівень розслідування кримінальних прова­джень, які до цього часу не мали великих перспектив у розслідуванні.
 
Співробітники Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, спільно з поліцейськими Києва, та співробітники Державної фіскальної служби під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України викрили протиправну діяльність 41-річного іноземця.
 
Встановлено, що чоловік упродовж 2011—2018 років на території України на базі створеної ним клініки у сфері ре­продуктивної медицини організував протиправну діяльність, пов’язану з наданням послуг iз проведення допоміжних репродуктивних технологій методом сурогатного материнства.
 
Зокрема, поліцейські встановили факт вивезення за межі України іноземцями дитини, народженої у Вінниці. За словами Юрія Луценка, потенційні батьки на момент запліднення навіть не перебували на території України і не надавали свого біоматеріалу.
 
«Італійське подружжя, використавши завідомо підроблені документи медичного центру, зареєстрували себе батьками новонародженої дитини та в жовтні 2011 року вивезли її до Італії. За вчинення цих дій медичний центр отримав 32 тис. євро. Сурогатна мати — 6 тис. євро», — розповів Генпрокурор. 
 
Крім того, поліцейські встановили осіб, які здійснювали вербування сурогатних матерів, вели облік, конвертацію та легалізацію коштів, отриманих від злочинної діяльності, а також виплату «зарплатні». Правоохоронці встановили осіб, які займалися супроводженням та розселенням іноземців, проводили рекламу клініки. 
 
Під час досудового розслідування правоохоронці встановили факти ухилення порушників від сплати податку на прибуток у кілька десятків мільйонів гривень. Встановлено факти ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб, які надавали послуги iз сурогатного материнства. 
 
За виявленими фактами відкрито кримінальні провадження за ч. 1 та ч. 3 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) та ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) Кримінального кодексу України.
 
«Саме цим розслідуванням ми викрили низку недоліків в законодавстві. Тому звертаємося до Верховної Ради, щоб спільно з Міністерством охорони здоров’я розробити чітку нормативну базу, яка б могла розділити, де є злочин, а де немає», — наголосив Сергій Князєв.
 
Він додав, що правоохоронці направили 16 міжнародних доручень до інших держав стосовно конкретних немовлят щодо дослідження ймовірних сурогатних батьків для проведення тесту ДНК, а також інших слідчих дій.