У цьому сезоні аграрії Херсонщини роблять ставку на вирощування горіхів, шафрану та рису

18.07.2018
Досвід вирощування екзотичних культур став чудовою альтернативою неврожаям ранніх баштанних культур i томатів, а також допомагає успiшно знаходити нові ринки збуту.
 
У 2018 році врожай волоських горіхів на Херосонщині обіцяє побити всі рекорди, не відстають і виробники рису, які розраховують вибратися в лідери України з вирощування цієї культури.
Великий інтерес в аграріїв викликав і той факт, що саджанці горіха підпадають під програму державної компенсації посадкового матеріалу.
 
Наразi площа насаджень горіха на Херсонщині перевищує 617 га, причому більша її частина належить приватникам, а частка сільгосппідприємств не перевищує 
132 га.
 
— Відмінним урожаям волоського горіха багато в чому сприяє теплий клімат Херсонщини, — каже директор Департаменту агропромислового розвитку обладміністрації Олександр Паливода.
 
— Це дуже цікавий i перспективний досвід, садівники вже висадили й продовжують висаджувати горіхові сади, де прижилися не тільки горіхи вітчизняних сортів, а й саджанці, привезені з-за кордону.
Солідарний із цією думкою президент Української горіхової асоціації, який розповів, що в Україні частка коштів від продажу горіхів становить 52% від реалізації всієї плодово-ягідної продукції. Минулого року надхо­дження валютних коштів від продажу горіхів становило майже 100 мільйонів доларів.
 
27 липня в Херсоні в рамках роботи виставки «АГРОПОРТ Південь Херсон» пройде конференція «Сучасні агротехнології у створенні та обслуговуванні рентабельних горіхових садів». Усі бажаючi зможуть дізнатися, як створити свій горіховий бізнес, побачити сучасні агротехнології вирощування волоського горіха та оглянути посадковий матеріал, почувши чимало практичних порад.
 
Тим часом на Херсонщині триває й збирання «білого золота»: аграрії вже зібрали понад 45 тисяч тонн рису при середній врожайності 57 центнерів iз гектара. Якщо врахувати, що в цілому по Україні обсяг рису становить 70 тисяч, то стає ясно, що частка Херсонщини становить не менше 64 відсотків.
 
У Департаменті агропромислового розвитку ОДА Херсонщини відзвітували, що нинішнього року під посіви рису на Херсонщині було відведено 7,8 тисячі гектарів, що на двадцять відсотків вище торішніх показників.
 
— У найближчі вісім років виробники рису можуть спокійно нарощувати потужності без побоювання перевиробництва, — прокоментував ситуацію директор департаменту агропромислового розвитку Олександр Паливода. — Зараз Херсонщина має всі шанси вийти з рисом на світовий рівень. Нинішнього року аграрії нашої південної області експортували понад 107 тонн рису до країн Азії та Європи. Дуже скоро рис стане брендовою культурою Херсонщини, так само, як і цибуля, кавуни та помідори.
 
Відзначимо, що в традиційно перспективних для вирощування рису Скадовському та Каланчацькому районах активно впроваджують технологію вирощування цієї культури на крапельному зрошенні, що робить продукцію екологічно чистою.