Українські футболісти почала боротьбу за путівку на молодіжний ЧС-2019

18.07.2018
Після російського дорослого «мундіалю» у Фінляндії стартував чемпіонат Європи U-19. 
 
Медалі континентального форуму та п’ять місць на світовий турнір U-20, який наступного року прийме Польща, розіграють вісім команд, серед учасників — і українська збірна.
 
«Синьо-жовті» на характері та не без частки везіння пройшли відбір після вирішальних голів Сербії і Румунії у компенсований час.
 
А на груповому раунді ЧЄ підопічні Олександра Петракова зі­грають iз Францією, Англією та Туреччиною. Перший матч — проти французів — наша команда провела у вівторок увечері.
 
Оскільки у Європи буде п’ять путівок на чемпіонат світу U-20, окрім півфіналістів, має вийти ще одна команда: збірні, які посядуть треті місця у квартетах, розіграють це місце в очному поєдинку.
 
Олександр Петраков перед стартом турніру говорив, що мінімальне завдання — потрапляння на молодіжний «мундіаль».
 
Українці поїхали до Фінляндії без своєї головної зірки — Андрія Луніна, який учора провів перше тренування в «Реалі».
 
19-річний голкіпер не грав у відборі, регулярно викликається до лав національної збірної і має шанс проявити себе на зборах у Мадриді, тому очікувано не потрапив до остаточного складу.
 
Та й останнім часом у Європі зіркові «тінейджери» пропускають подібні змагання, прагнучи проявити себе у клубі чи у дорослій команді — 19-річний француз Кіліан Мбаппе уже є чемпіоном світу-2018 та одним із претендентів на «Золотий м’яч».
 
За відсутності Луніна лідерами «синьо-жовтих» є захисник Віталій Миколенко, який уже встиг зіграти кілька матчів за основу «Динамо», хавбек Олексій Хахльов, котрий починає кар’єру в іспанському «Алавесі», та нападник Владислав Супряга з «Дніпра» (ним минулої зими цікавилась луганська «Зоря»).
 
Фаворитом групи, у якій гратимуть українці, є Франція — навіть без сильного воротаря Альбана Лафона, який цього літа перейшов із «Тулузи» у «Фіорентину», у Бернара Діомеда потужна та зіграна команда. 
 
Має багато талановитої молоді Англія, проте зіркові представники Туманного Альбіону — Джейдон Санчо (дортмундська «Боруссія»), Раян Сесеньйон («Фулхем») та Філ Фоден («Ман. Сіті») залишились у клубах. 
 
Саме від того, наскільки ударить по «левах» відсутність лідерів, залежатимуть шанси українців на «плей-оф». Але «синьо-жовтим» цілком до снаги посісти третє місце та потім вийти на «мундіаль».
 
Нагадаємо також, що могла зіграти на аналогічному Євро-2018 і наша збірна U-17, яка спочатку проходила туди за спортивним принципом, але в підсумку залишилась удома через прокол адміністрації.
 
Річ у тім, що у матчі кваліфікації проти Сербії на поле вийшли двоє дискваліфікованих гравців — це завершилось технічною поразкою та штрафом для Федерації футболу в 2 тисячі євро. Таким чином Україна посіла «непрохідне» третє місце у квартеті відбору.