Небо підкоряється знанням: конструкторів для «Антонова» готуватимуть у Харківському аерокосмічному університеті

17.07.2018
Небо підкоряється знанням: конструкторів для «Антонова» готуватимуть у Харківському аерокосмічному університеті

Договір про співпрацю підписали президент ДП «Антонов» Олександр Донець та ректор Національного аерокосмічного університету імені професора М. Є. Жуковського «ХАІ» Микола Нечипорук.

Президент ДП «Антонов» Олександр Донець та ректор Національного аерокосмічного університету (НАКУ) імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» («ХАІ») Микола Нечипорук підписали Договір про співпрацю, який виводить на новий рівень взаємодію виробничих підрозділів з освітніми закладами.

Відтепер на базі прославленого підприємства буде організовано повний курс навчання студентів із подальшим отриманням диплома бакалавра та магістра.

Серед передбачених програмою спеціальностей — конструктори та технологи літакобудування, фахівці в галузі інформаційних технологій, проектування та виробництва композиційних матеріалів.

Навчатися на такій основі зможуть як випускники шкіл, так і працівники підприємства. Випускники авіаційного технікуму, що працює на території ДП «Антонов», також зможуть продовжити здобуття вищої освіти в «ХАІ». 

В учбовому десанті — 100 магістрів

«Укладений Договір, безумовно, позитивно вплине на долю нашого підприємства, бо сприятиме поповненню колективу молодими кадрами. Навчання на території «Антонова» допоможе їм відчути виробничу атмосферу та впевнитися у правильності обраного шляху. Адже вони не лише вивчатимуть, як літак проектується, випробовується, виготовляється, а й зможуть спотерігати за всіма процесами з самого початку й до кінця. Ми маємо повний цикл створення літака від проекту до випуску дослідного зразка, а потім — і серійного виробництва», — наголосив під час підписання Договору президент Держпідприємства «Антонов» Олександр Донець.
 
«Уже у вересні сотня магістрів нашого закладу вищої освіти вчитимуться і працюватимуть на «Антонові». При цьому вони отримуватимуть не лише стипендію, а й заробітну плату. Також для тих, хто цього потребуватиме, безкоштовно надаватиметься для проживання місце в гуртожитку. Планується, що магістри займатимуться підготовкою конструкторської документації для Ан-148, Ан-158, Ан-132», — розповів газеті «Україна молода» ректор НАКУ «ХАІ» імені М. Є. Жуковського Микола Нечипорук.
 
Ініціатива Олександра Донця, недавно призначеного на посаду президента компанії «Антонов», починає для підприємства справді новий етап. Практичні навички протягом усього періоду навчання молодь набуватиме просто в цехах, бо саме у виробничій атмосфері студенти швидше адаптуються, швидше починають сприймати й осмислювати процеси літакобудування.
 
Якщо раніше навчання на держпідприємстві проходило лише на першому та другому курсах, потім продовжувалося в університетських аудиторіях Харкова, а поверталися на виробництво студенти вже під кінець навчання, то тепер вони всі п’ять років за кожним із напрямів навчатимуться й практикуватимуться на території авіаційного флагмана України. Для ведення навчального процесу будуть залучені провідні спеціалісти підприємства.

Подолати дефіцит кадрів

Фахівці стверджують, що гостро потребують кваліфікованих авіаційних спеціалістів на авіабудівних підприємствах не лише в Україні, а й по всьому світу. Наразі серед найбільш дефіцитних інженерних авіаційних спеціальностей — конструктори, проектувальники, технологи.
 
Дефіцит інженерно-технічних працівників у різних галузях України перевершує 50 відсотків. Модними професіями нині стали економісти, менеджери, юристи.
 
Зрештою, слово «інженер» завжди звучало гордо. Наша країна має відродити школу підготовки технічних кадрів. Саме з цією метою — для якісної підготовки наукових і виробничих кадрів в Україні — підписано цей важливий договір.
 
Основу колективу фірми «Антонов» сьогодні складають саме випускники «ХАІ». З цим вищим навчальним закладом вона пов’язана багаторічною плідною взаємодією. Добру традицію співпраці започаткував ще Олег Костянтинович Антонов, а продовжив його наступник — Петро Балабуєв. Вони свого часу особисто очолювали кафедру цього університету та залучали до роботи на підприємстві найбільш здібних студентів.
 
З 1997 року на ДП «Антонов» було відкрито філію «ХАІ». Студенти старших курсів брали участь у здійсненні проектів Ан, у тому числі й у розробці сімейств пасажирських літаків Ан-148 та Ан-158, доробці та модифікації Ан-124, Ан-70, новітніх транспортних літаків Ан-178 та Ан-132.
 
Відтепер молодь матиме можливість отримувати практичні навички за обраною спеціальністю протягом усього курсу навчання. Але вітчизняним авіаторам дуже потрібна підтримка держави для фінансування навчання — така, яка існує в інших цивілізованих країнах.
 
«Три тижні тому я приїхав із Китаю. Там в авіаційних закладах вищої освіти ректор не думає, де взяти гроші на будівництво корпусів. У Швеції ректор Королівського інституту теж не турбується, як оплатити електроенергію, опалення, тому що держава виділяє кошти для міських структур, які опікуються відповідним забезпеченням університету. В навчальному закладі навіть немає власного електрика — цими проблемами повністю опікується місто. Нам потрібно запозичувати конструктивні практики для розвитку української освіти», — говорить Микола Нечипорук.
 
НАКУ імені М. Є. Жуковського «ХАІ» — єдиний з авіаційних вузів країни, який за роки незалежності України не втратив жодної авіаційної спеціальності з проектування, конструювання, виробництва, експлуатації, ремонту та утилізації літаків.
 
Підготовка фахівців для авіабудівної галузі завжди лишалася пріоритетом цього вишу. За міжнародними рейтингами підприємств авіаційно-космічної та суміжних галузей, «ХАІ» регулярно посідає високі позиції. На сьогодні тут навчаються студенти з 54 країн світу.
 
І на підприємстві, і у виші впевнені, що новий рівень співпраці обов’язково буде плідним. А її результати стануть значним внеском у розвиток авіаційної галузі України. 
 
 

ДОВІДКА «УМ»

Харківський авіаційний інститут було створено 17 квітня 1930 року, а 7 серпня 1998 року постановою Кабінету Міністрів України його перетворено на Державний аерокосмічний університет ім. М. Є Жуковського «Харківський авіаційний інститут». Указом Президента України за № 1059/2000 від 11 вересня 2000 р. «ХАІ» надано статус Національного вищого навчального закладу.
 
За роки існування університет підготував понад 65 тисяч фахівців. Серед них більш ніж шість сотень директорів об’єднань і заводів, керівників організацій, головних інженерів, головних конструкторів і технологів, близько 
1 тис. 800 докторів і кандидатів наук. Учені та фахівці «ХАІ», його випускники беруть безпосередню участь у розробленні та створенні, зокрема, літаків сімейств Ан.