Світло в кінці глухого кута: Верховна Рада таки пішла назустріч «євробляхерам»

17.07.2018
Світло в кінці глухого кута: Верховна Рада таки пішла назустріч «євробляхерам»

Сергій Шахов із протестувальниками під Верховною Радою.

У свій останній робочий день перед канікулами народні депутати таки підтримали в першому читанні два законопроекти про розмитнення автомобілів на єврономерах, так званих «євроблях».
 
Ідеться про законопроекти  №8487 і №8488. Перший із законопроектів передбачає зниження вартості розмитнення автівок на європейських номерах.
 
Другий вносить зміни до Митного кодексу та деяких законодавчих актів щодо ввезення транспортних засобів на територію України. 
 
Обидва законопроекти допрацьовуватимуть уже восени, коли ВР повернеться до роботи. 
 
Нагадаємо, що з середи центр столиці заблокували сот­ні власників авто на «євро­бляхах». 
 
Народний депутат Сергій Шахов — єдиний із нардепів, хто вийшов до мітингарів. У четвер він поспілкувався з активістами, вислухав їх, а потім пообіцяв проконтролювати розгляд парламентом питання авто на єврономерах.
 
«Учора вийшов до учасників акції, що відстоюють права українців їздити на нормальних авто і платити за них ринкову ціну, — написав пізніше народний депутат на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Повністю підтримую хлопців, адже не розумію, за що Каб­мін кожного разу здирає з людини вартість іще однієї автівки. За відсутність альтернатив українського виробництва?! За жахливі дороги, на яких ями, як могили?!»  
 
Питання з автомобілями на єврономерах дійсно зай­шло в глухий кут: власникам таких авто загрожували величезні штрафи чи й навіть конфіскація нерозмитненої машини, водночас плата за легалізацію авто для багатьох автомобілістів є просто непідйомною, бо часто сягає вартості самої автівки.
 
Оскільки власники автоблях погрожували блокувати не тільки центр столиці, а й під’їзди до аеропортів, вибору в депутатів не було — вони мусили розглянути законопроекти, на які чекали люди під стінами парламенту.  
 
«І ось у п’ятницю, коли зазвичай Рада наполовину пуста, ми знайшли більшість голосів для того, аби захистити інтереси пересічних громадян. Упевнений, що мажоритарники — це і є справжня сила українського парламенту, а «Наш Край» іще не раз покаже владі, як треба працювати!» — поділився в соцмережі Сергій Шахов.
 
Він додав, що цього дня вдалося отримати подвійну перемогу. Адже було не тільки ухвалено закони, яких вимагали власники автомобілів на європейських номерах, а й захищено інтереси шахтарів, які прибули в столицю шукати справедливості.
 
«Шахтарям на зарплати виділено 1,4 мільярда гривень. Після цілої ночі, проведеної під вікнами Міністерства енергетики та конфлікту з Насаликом (міністром енергетики. — Авт.),  який не хотів пускати до себе народного депутата і представників профспілок гірників, ми все-таки перемогли», — зазначає Сергій Шахов.
 
Нагадаємо, напередодні він приніс у Верховну Раду відбійний молоток.
 
«Якщо ми зараз не виплатимо зарплати шахтарям, вони прийдуть до Верховної Ради з відбійними молоками і рознесуть весь парламент», — пояснив він журналістам. «Міністр енергетики Ігор Насалик ще рік тому обіцяв, що зарплати будуть виплачені, але цього не сталося. Шахтерські сім’ї голодують. Шахтарям треба купити дітям на 1 вересня підручники, оздоровити, але вони не можуть цього зробити», — сказав Шахов і закликав усіх підтримати вимоги гірників.