Харківські біологи вперше випустили на волю вирощених ними бабаків

13.07.2018
Харківські біологи вперше випустили на волю вирощених ними бабаків

З університету — на волю.

Ландшафтний парк «Великобурлуцький степ» поповнився двома новими мешканцями.
 
Днями біологи Харківського національного університету імені Каразіна випустили на волю бабака Тимка та його дружину, спорудивши для них степову домівку. 
 
Обидва гризуни народилися на біологічній станції в селі Гайдари Зміївського району і жодного дня не жили в природних умовах.
 
Біологи сподіваються, що воля піде їм на користь i ті зможуть принести потомство.
 
«Ми порадилися й вирішили випустити саме молодих тварин, — каже старший науковий співробітник біофаку ХНУ Володимир Ронкін. — Для більш дорослих вільне життя може стати стресом. А цій парі свобода піде лише на користь». 
 
«Великобурлуцький степ» отримав статус ландшафтного парку саме з метою збереження природної популяції бабаків.
 
Але, оскільки місцеві сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства перестали випасати худобу в полі, чисельність цих симпатичних тваринок різко скоротилася. Рiч у тiм, що цей вид гризунів не виживає в степу, де росте висока трава.
 
Відсутність пасовищ призводить до їхньої загибелі. А відтак, програма збереження бабаків, що діє при Харківському університеті, — єдиний спосіб не втратити степових мешканців назавжди. 
Пару «першопрохідців» випустили на волю поблизу села, жителі якого ще випасають худобу в степу.
 
«Там, де корови, вівці, коні — бабак житиме, — повідомив завідуючий кафедрою зоології та екології університету професор Віктор Токарський. — Заберіть одну природну ланку, і все порушиться. Скажімо, тут радгосп перевів корів на стійлове утримання, і за чотири роки ми втратили тварин». 

Певний час біологи підгодовуватимуть своїх підопічних, але сподіваються, що ті швидко приживуться на волі й далі самостійно добуватимуть корм. Півтораметрова домівка, вирита в степу науковцями та студентами, теж невдовзі розшириться завдяки вертикальним виходам, які повинні обладнати самі господарі. Принаймні така надія є.