Українець Михайлюк став повноцінним гравцем одним із найтитулованіших клубів НБА «Лейкерс»

13.07.2018
Українець Михайлюк став повноцінним гравцем одним із найтитулованіших клубів НБА «Лейкерс»

Святослав Михайлюк гратиме в одній команді з «королем» ЛеБроном Джеймсом. (Фото з сайта lakers.com)

Міжсезоння в НБА — традиційна пора драфтів та спарингів у Літній лізі. Цього року закріпитися у найсильнішій лізі світу намагаються чотири українці — Святослав Михайлюк, Богдан Близнюк, Олександр Кобець та Іссуф Санон.
 
Щоправда, підписати повноцінний контракт із клубом поки вдалося лише Михайлюку — Свят уклав трирічну угоду з «Лос-Анджелес Лейкерс» на суму 4,6 мільйона доларів.
 
Про те, що 21-річний вихованець черкаського баскетболу має потенціал для НБА, експерти говорили ще у 2014-му, коли він почав регулярно грати за рідних «Мавп», а потім на чемпіонаті світу дебютував за збірну, ставши наймолодшим гравцем в історії «мундіалів». 
 
Після досить вдалого старту кар’єри талановитого атакувального захисника запросили до Студентської ліги США, де він провів чотири непогані сезони в команді Університету Канзаса.
 
По завершенні контракту Свят вирішив виставити свою кандидатуру на драфт, на якому був обраний «Лейкерс» у другому раунді. Але, як і всі новачки, мав пройти ви­пробування Літньою лігою.
 
За словами американських оглядачів, Святослав вразив тренерів «озерних» кидками з триочкової зони та грою у захисті (у матчі проти «Чикаго» клуб із Лос-Анджелеса дозволив супернику набрати лише 60 очок, а Михайлюк до вдалих дій біля свого кільця додав 15 набраних балів — другий показник у команді). Саме після цього спарингу він нарешті уклав контракт.
 
Хоча «Лейкерс» — один із найтитулованіших клубів НБА (16 чемпіонських перснів), минулого сезону вони навіть не вийшли до «плей-оф». Але після підписання зіркового ЛеБрона Джеймса «озерні» мають значно більше шансів на успіх. «Це мрія грати у одній команді з «королем», думаю, у нас буде класний сезон», — не приховує радості Михайлюк.
 
До речі, Свят стане другим українцем у складі «золотих» після Станіслава Медведенка, який свого часу двічі вигравав НБА з «Лос-Анджелесом». 
 
Обрали на драфті і 18-річного Іссуфа Санона («Вашингтон Віззардс»). Розігруючий захисник встиг дебютувати за столичних у Літній лізі — два матчі без набраних очок, але наступного року продовжить грати за словенську «Олімпію», з якою уже ставав чемпіоном країни.
 
Грають на літніх зборах за океаном і Олександр Кобець та Богдан Близнюк. Обом не пощастило на драфті, тому восени вони, скоріш за все, виступатимуть в інших командах.
 
Близнюк, який поки провів за «Лос-Анджелес Кліпперс» один матч (лише одна хвилина на паркеті), уже навіть встиг підписати контракт з ізраїльським клубом «Бней Герцлія».
 
А одного з лідерів «Черкаських мавп» Кобця запросили на перегляд у «Чикаго Буллс», Проте він також поки провів за «биків» на паркеті лише одну хвилину.