На Черкащині досі на почали освоювати кошти на ремонт доріг

11.07.2018
На Черкащині із Дорожнього фонду (а на календарі майже половина літа) досі не використали ні копійки. Про це повідомляють у Міністерстві інфраструктури.

Узагалі Шевченків край — єдиний у державі, де не почали освоювати суму у 391 мільйон гривень із бюджету на ремонт шляхів, призначену саме для цієї області.

І це при тому, що дороги тут настільки побиті ямами, що їх уже називають найгіршими в Україні. Приміром, траса через місто Сміла з боку Черкас стала практично непроїзною, і весь транспорт тепер об’їжджає її іншими міськими вулицями. А відрізок шляху від цього районного центру до села Ротмістрівка в напрямку Умані нині перетворився для водіїв на справжнісіньке пекло. Там суцільні ями, причому є дуже глибокі і небезпечні не лише для авто, а й для життя водіїв та пасажирів.

«За останні 25 років я не пригадаю у нас таких жахливих доріг, як зараз. Ми сподівалися, що зійде сніг і шляхи почнуть інтенсивно ремонтувати. А тут уже липень, а нічого не міняється», — обурюється «Україні молодій» жителька Сміли Світлана Снітко.

Як зазначає заступник голови Черкаської облдержадміністрації Костянтин Омаргалієв, у регіоні трішки затягнули зі створенням спеціального підприємства, яке проводитиме тендер і вестиме контроль за якістю ремонтних робіт на шляхах області.

Правда, уточнює, наразі вдалося провести тендерні процедури на 330 мільйонів і укласти угоди на 76 мільйонів гривень, тож уже пішла проплата авансів.

Водночас у Службі місцевих доріг Черкащини обіцяють зробити середній ремонт приблизно на 400 кілометрах доріг, ще на тисячі кілометрів проведуть дрібний ремонт. До речі, загалом цього року із Дорожнього фонду на розбиті українські дороги виділили 11 мільярдів гривень. Справно ці кошти пішли на дороги Івано-Франківщини, Хмельниччини, Київщини, а ще їх інтенсивно використовують на Буковині та Вінниччині. Водночас у Миколаївській та Херсонській областях на ремонт доріг узяли із Дорожнього фонду тільки по 8% наданих грошей.

За словами директора Департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Мінінфраструктури Віктора Сасіна, області, які неефективно використовують кошти на будівництво та ремонт доріг, позбавлять частини фінансування, і ці кошти буде перерозподілено в межах усієї країни тим регіонам, які можуть ефективно їх освоїти, відновлюючи дороги.