На Одещині знайшли китайського краба-переносника чуму раків

27.06.2018
Мохнаторукого краба виявили працівники Одеського центру Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії в системі придунайських озер Ялпуг-Кугурлуй, передає місцеве видання «Думська».
 
За словами старшого наукового співробітника центру Сергія Кудряшова, цей представник ракоподібних з’явився в цій місцевості вперше.
 
Мохнаторукий краб отримав свою назву завдяки характерним ворсинкам на лапах та клешнях.
 
Природний ареал його проживання — узбережжя Жовтого моря від Кореї на півночі до китайської провнції Фуцзянь на півдні. У 1912 році його завезли до Німеччини, звідти він поширився по річках Європи. 
 
В Україну краб, імовірно, потрапив із баластними водами транзитних суховантажів. Ще з 2013 року його активне розмноження помітили в Дніпро-Бузькому лимані. Тоді забили на сполох через низку негативних властивостей краба, до речі, в ЄС цього членистоногого навіть включили до списку чужорідних інвазійних видів. 
 
Науковці зазначають, що цей річковий мешканець завдає великих збиткiв екосистемі: руйнує своїми норами греблі та береги, знищує ікру цінних видів риб, конкурує зі звичними для місцевості річковими раками, оскільки займає з ними одну нішу в харчовому ланцюзі.
 
Крім того, краб переносить небезпечну для раків хворобу — чуму (щоправда, востаннє її серйозний спалах фіксували ще в царській Росії).
 
Краб дуже легко пристосовується до нових умов: він стійкий до солоності води, зниження вмісту кисню, забруднень. До інших водойм може мігрувати сушею. При цьому пересувається зі швидкістю до десяти кілометрів на годину.
 
Серед слабких місць китайського гостя — його смачне м’ясо. Китайці вважають його делікатесом, тож саме масовий вилов може регулювати популяцію.