Шашки, газ і сміттєвий бак: Кернес звинуватив харківське СБУ у бездіяльності

26.06.2018
Як відомо, чергова спроба харківської мерії «протиснути» на засіданні міськради непопулярне у місцевої громади рішення завершилася сутичками із застосуванням димових шашок та сльозогінного газу.
 
Дісталося на горіхи і заступнику міського голови Андрію Руденку, який вийшов утихомирити пікет, але потрапив до... сміттєвого баку. 
 
Конфлікт виник через задум чиновників звести біля стадіону «Металіст» громіздкий комплекс багатоквартирних будинків.
 
Противники ідеї вважають, що новобудова явно порушує вимоги УЄФА щодо безпеки спортивного об’єкта. Тому Харків — після завершення будівництва — може більше не отримати дозвіл на проведення престижних футбольних матчів міжнародного рівня. Саме тому до патріотичних організацій приєдналися місцеві ультрас, додавши протестній акції ще більшого радикалізму. 
 
Пік протистояння стався у момент, коли чиновники та депутати пропустили до зали лише тих членів громади, які подали заявки раніше. Для решти не знайшлося місць. Пікетники силою прорвалися до будівлі, де на них уже чекали кремезні хлопці з прикритими обличчями.
 
Вони збудували з меблів барикаду на другому поверсі, аби не пропустити пікетників до зали засідань. Коли у хід пішли файєри та димові шашки, адміністрація мерії викликала пожежників, які евакуювали з приміщення близько 300 осіб. 
 
Якийсь час мер Геннадій Кернес продовжував вести засідання, а потім таки погодився з пропозицією опозиційного депутата Ігоря Черняка відкласти голосування спірного питання до того часу, коли активісти, чиновники та забудовники остаточно вирішать долю новобудови. Не виключено, що наступний раунд ухвалення непопулярного проекту станеться вже на наступній сесії міськради. 
 
Тим часом сама подія викликала у Харкові чималий скандал. Геннадій Кернес того ж дня звинуватив місцевих правоохоронців замалим не в організації резонансної акції протесту.
 
«Була отримана команда нашої СБУ, яку очолює Андрій Носач, на формування якихось груп, що, так би мовити, вирішили по «бєспрєдєлу» зайти до Харківської міської ради, — сказав він. — Міська рада всіма способами, передбаченими українським законодавством, оскаржуватиме злочинну бездіяльність працівників харківської СБУ, прокуратури та поліції». 
 
В Управлінні Служби безпеки України у Харківській області вже відреагували на резонансне звинувачення.
 
«Хочу наголосити, що до правопорушень, які сталися сьогодні у будівлі Харківської міської ради, обласне Управління СБ України не має жодного стосунку, — повідомив  начальник прес-центру Владислав Абдула. — Звинувачення на адресу Управління є безпідставними та брудними. Управління завжди працює винятково в рамках чинного законодавства України».
 
Після сесії поліція Харківської області відкрила кримінальне прова­дження за статтею «Хуліганство», але поки що ніхто з учасників пікету не був затриманий.