Ветеран українського тенісу Олександр Долгополов здобув перепустку до основного раунду Уїмблдону

26.06.2018
Ветеран українського тенісу Олександр Долгополов здобув перепустку до основного раунду Уїмблдону

Сергій Стаховський iз Кубком переможця «Челенджера» в Ілклі. (Фото з сайта tennisua.org.)

На відміну від вітчизняних тенісисток їхні колеги-співвітчизники в нинішньому сезоні демонструють вельми скромні результати.
 
Якщо в першій сотні рейтингу Жіночої тенісної асоціації Україна має одразу чоти­рьох своїх повпредів — Еліну Світоліну, Лесю Цуренко, Катерину Козлову та Катерину Бондаренко, то в «топ-100» Асоціації тенісистів-професіоналів фігурує лише один українець.
 
В оновленому «табелі про ранги» АТР перша ракетка України Олександр Долгополов додав одну позицію й піднявся на 63-тю сходинку. У порівнянні зі своїми найкращими роками нині 29-річний тенісист відверто буксує.
 
Утім, якщо зважити на хронічний характер травми робочої руки, котра останнім часом Сашкові взагалі не дає спокою й через яку він узагалі може дочасно завершити кар’єру, стає зрозумілим невисокий рейтинг найсильнішого тенісиста України.
 
Не так давно другий за рейтингом тенісист країни Ілля Марченко нині перебуває наприкінці третьої сотні АТР. На шляху його професіонального зростання також постала травма.
 
Тривалий час у пошуках своєї гри перебував і ветеран українського тенісу Сергій Стаховський. Його навколоспортивні коментарі подекуди звучали значно потужніше, ніж повідомлення про спортивні успіхи. Утім днями 32-річний Стах продемонстрував, що його зарано ще списувати з рахунків.
 
І нехай турнір у британському місті Ілклі носив усього лише статус «Челленджера», статус його переможця, без сумніву, додасть Сергію додаткових балів. І це не тільки кілька десятків тисяч євро призових.
 
Тут тобі й стрибок на 31 щабель угору в рейтингу АТР (на 109-й рядок), і пропуск у вигляді «уайлд-карт» до «основи» Уїмблдону, й, звісно, додатковий психо-емоційний заряд. 
 
Цікаво, що в Ілклі представники українського тенісу могли зробити чемпіонський дубль, але юній Даяні Ястремській не вдалося підтримати переможний заспів Стаховського. У фіналі 18-річна українка в напруженій боротьбі поступилася чешці Терезі Смітковій — 6:7, 6:3, 6:7.
 
Водночас «стотисячник» у Ілклі Ястремська завершила з персональним рейтинговим рекордом, піднявшись в оновленому «табелі про ранги» WTA на 127-му сходинку, ставши при цьому шостою ракеткою України.
 
Щодо останніх здобутків лідерів українського жіночого тенісу, то, готуючись до трав’яного «шолома», дві перші ракетки України змагалися на представницькому турнірі в Бірмінгемі й обидві завершили його на чверть­фінальній стадії.
 
Еліна Світоліна програла своїй нещодавній кривдниці на «Ролан Гарросі» — румунці Міхаелі Бузарнеску — 3:6, 2:6, а Леся Цуренко поступилася місцем у півфіналі Барборі Стрицовій з Чехії, відмовившись через травму дограти другий сет — 5:7, 0:3.
 
Відзначимо, що з початком нового тижня четверо представників українського тенісу — Марченко, Марта Костюк, Ястремська та Ангеліна Калініна — розпочали кваліфікаційний відбір на Уїмблдон, основний розіграш якого стартує 2 липня.