«Зоря» отримала непогані кошти, а Лунін — шанс закріпитися у мадридському «Реалі»

26.06.2018
«Зоря» отримала непогані кошти, а Лунін — шанс закріпитися у мадридському «Реалі»

Молодий український голкіпер Андрій Лунін підписав шестирічний контракт iз найкращим футбольним клубом планети.

Показуючи високі результати в УПЛ та гідно представляючи Україну в Лізі Європи (минулого сезону — участь у груповому раунді з перемогами над «Гертою» та «Атлетиком»), луганська «Зоря» веде й успішну трансферну політику. 
 
Але, продаючи форвардів-іноземців (Болі, Бонавентуре, Юрі), «чорно-білі» раніше погоджувались на першу-ліпшу фінансово вигідну пропозицію (як з переходом Юрі в Об’єднані Арабські Емірати), то минулого тижня вони, по суті, зірвали джекпот — Андрій Лунін став гравцем мадридського «Реала».
 
19-річний голкіпер лише за два сезони професійної кар’єри зумів вразити скаутів переможця трьох останніх розіграшів ЛЧ.
 
За інформацією ЗМІ, мадридці не пошкодували дев’ять мільйонів євро, до того ж «Зоря» зможе отримати ще чотири мільйони бонусами. Таким взаємовигідним для клубу і гравця фіналом можна виправдати тривалу трансферну сагу навколо Луніна, яка розпочалася ще взимку.
 
Спочатку головним претендентом на воротаря був «Реал Сосьєдад», згодом — «Інтер» та «Наполі», а потім за справу взявся один із найбагатших клубів світу.
 
«Усі знають, що в нас було три тисячі варіантів. але я дуже давно мріяв виступати за мадридців. Навряд чи я буду основним голкіпером одразу, але дуже хочу ним стати, щоб виграти багато трофеїв», — розповів Андрій, який підписав із «Галактікос» контракт на шість років.
 
Зважаючи на тривалий контракт та роботу «Реала» на перспективу, українець, скоріш за все, наступний рік проведе в оренді — у Прімері чи в Сегунді.
 
Проте в пресі з’являються чутки, що новий наставник «вершкових» Хулен Лопетегі візьме Луніна на передсезонні збори, після яких той може залишитися третім воротарем із регулярною практикою у «Кастільї» (фарм-клуб «Реала», через який проходять усі вихованці академії). Та й місце на роль третього голкіпера, схоже, звільняється, — Лука Зідан покидає Мадрид разом із батьком.
 
Змінити клуб найближчим часом може і Андрій Ярмоленко — як пише німецька преса, на нього не розраховує новий тренер дортмундської «Боруссії».
 
Екс-капітана «Динамо» нібито готовий орендувати турецький «Фенербахче», а англійський «Евертон», подейкують, не проти оформити і повноцінний трансфер за 23 мільйони євро.
 
28-річний форвард переїхав у Дортмунд минулого літа, і з того часу провів за «джмелів» 26 матчів (6 голів, 6 передач). Спочатку він грав в основі, але потім випав на три місяці через травму.
Активно працюють на трансферному ринку й українські учасники ЛЄ.
 
«Зоря», яка стартує з третього кваліфікаційного раунду, після вигідної продажі продовжила контракт iз тренером Юрієм Вернидубом та повернула двох гравців — Дмитра Хомченовського та Віталія Вернидуба.
 
Полтавська «Ворскла», яка відразу потрапила до групового етапу, зберегла у складі основних гравців — Кобахідзе, Чижова, Сапая, Скляра і Ребенка та підписала захисника Євгена Мартиненка з «Чорноморця». 
 
А «Маріуполь», на якого чекає дуель зi шведським «Юргорденом» у другому раунді відбору ЛЄ, підсилився півзахисником «Зірки» Павлом Полегеньком.
 
* * *
 
Уже традиційно за кілька тижнів до старту чемпіонату відкритим залишається питання про його учасників. ФК «Полтава», яка виборола місце в УПЛ у стикових матчах, вирішила знятися зі змагань. Більше того, президент клубу Леонід Соболєв оголосив про розпуск команди. Головна причина, за його словами, — неможливість виконання вимог Прем’єр-ліги щодо усунення недоліків на стадіоні «Локомотив». 
 
Соболєв повідомив, що полтавчани могли зіграти два-три матчі на арені «Ворскли», а проводити матчі в інших містах не планують, бо «виступають насамперед для своїх фанатів». Після зняття «Полтави» та минулорічного конфлікту з недопуском «Десни» (яку замінив «Верес», котрий посів лише п’яте місце у Першій лізі) виникає багато питань як до доцільності «плей-оф», так і до готовності команд з нижчих дивізіонів до підвищення та регламенту цього підвищення взагалі.
 
Зараз керівництво Прем’єр-ліги обирає між двома невдахами минулого сезону УПЛ — «Зіркою» та «Чорноморцем», які, схоже, замінять полтавчан. Водночас припускають, що піднятися у класі може петровський «Інгулець», який у Першій лізі фінішував четвертим, а одесити нібито не готові брати участь в УПЛ — зараз у їхніх планах зменшення бюджету та виховання молоді.
 
Інші переможці минулого сезону Першої ліги — «Арсенал-ЦСКА» і «Десна» — вирішують зовсім інші проблеми. Чернігівці автивно підсилюються гравцями з досвідом гри у вищому дивізіоні (Люлька, Паст, Гітченко), а кияни уклали угоду з «Динамо» про проведення домашніх матчів на стадіоні імені Валерія Лобановського та змінили тренера.
 
Новим наставником столичних став зірковий у минулому футболіст Фабріціо Раванеллі. Раванеллі відомий виступами за «Ювентус» і збірну Італії, але майже не має тренерського досвіду — у червні-листопаді 2013 року він безуспішно працював у Франції з «Аяччо», а ще раніше очолював юнацьку команду «Юве».