Рада ухвалили два надважливі закони про нацбезпеку та Антикорупційний суд

22.06.2018
Рада ухвалили два надважливі закони про нацбезпеку та Антикорупційний суд

Верховна Рада на вчорашньому засіданні  ухвалила два надважливих закони. 
 
У другому читанні 248 голосами депутати підтримали рамковий президентський законопроект «Про національну безпеку України», який готували із залученням експертів НАТО, Євросоюзу й США.
 
Не голосували у повному складі фракція «Опозиційного блоку» та група «Відродження», з групи «Воля народу» проголосував один депутат. Перед голосуванням парламент розглянув 428 поправок до законопроекту, більшість із яких стосувалися повноважень СБУ, проте Рада їх не підтримала. 
 
Ухвалений закон визначає, що керівництво у сферах національної безпеки і оборони, відповідно до Конституції України, здійснює Президент.
 
Міністерство оборони України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань нацбезпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період.
 
У межах повноважень, наданих відповідно до Конституції, сектор безпеки і оборони підлягає демократичному цивільному контролю.
 
Визначено фундаментальні національні інтереси України: інтеграція в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір; набуття членства в Європейському Союзі та в Організації Північно-Атлантичного договору; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами. 
 
За новим законом, міністр оборони України і його заступники призначатимуться на посади з-поміж цивільних осіб від 1 січня 2019 року. 
 
Також закон передбачає розмежувати посади начальника Генштабу та головнокомандувача ЗСУ, які зараз обіймає Віктор Муженко.
 
В окремій статті закону йдеться про стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України «з використанням механізмів державно-приватного партнерства» та із «залученням міжнародної консультативної, фінансової, матеріально-технічної допомоги». 
 
Також депутати у четвер ухвалили закон 8497 про утворення Вищого антикорупційного суду, «за» проголосували 265 депутатів. 
 
За словами доповідача з питання — заступника голови адміністрації Президента Олексія Філатова, цей закон спрямований на реалізацію закону про Вищий антикорупційний суд і дасть змогу розпочати процедури зі створення і забезпечення діяльності ВАС. 
 
Нагадаємо, 7 червня парламентарії  ухвалили довгоочікуваний закон №7440 про Вищий антикорупційний суд України. Його підтримали 315 народних депутатів.
 
Уже 11 червня текст завізував своїм підписом Президент. Для створення суду одного закону було замало. Тому вже 19 червня Петро Порошенко вніс на розгляд ВР як невідкладний законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду, який учора ухвалила Рада.