До кінця року Харківщина стане першим східним регіоном, який відмежують від Росії

20.06.2018
До кінця року Харківщину обіцяють повністю відділити від Росії фортифікаційними спорудами з інтелектуальною системою контролю.
 
Цей інженерний проект у 2014 році задумувався як повноцінна стіна, але згодом через брак коштів його замінили «Європейським валом», що має комп’ютеризовану мережу спостереження за всім периметром прикордоння.
 
На весь фронт робіт загалом було виділено 500 мільйонів гривень. Наразі з держбюджету вже надійшло 200 мільйонів, решту чекають із коштів спецконфіскації.
 
Власне, вириті рови, прокладені рокадні дороги, бойові модулі та металевий паркан почали з’являтися в рамках цього проекту і в інших прикордонних регіонах країни, проте лише на Харківщині  робота буде завершена повністю.
 
«Інженерне облаштування державного кордону триває не зважаючи ні на що, — повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. — Кордон iз Росією буде облаштовано, незважаючи на всі протистояння проросійських сил. Саме в Харківській області протяжність кордону 270 кілометрів, iз яких 220 ми вже облаштували. Цього року всі роботи тут будуть завершені. Тобто логіка така: зробили Харків, з цього боку пробиваємо Суми, а далі — Луганськ. Щоправда, з Луганськом не поспішаємо, оскільки, можливо, доведеться робити все-таки справжній кордон». 
 
«Європейський вал» навряд чи зупинить повноцінний наступ ворога, але тут уже три роки діє комендатура швидкого реагування, спроможна відстежувати рух розвідувально-диверсійних груп.
 
«Такі підрозділи покликані обороняти кордон у разі необхідності та забезпечувати прихід основних сил, — повідомив пан Аваков. — Таких у ДПСУ налічується вже 5. Вони пройшли бойовий вишкіл і підтвердили спроможність виконати поставлені завдання. Комендатура швидкого реагування здатна діяти автономно на будь-якій ділянці державного кордону. Ми плануємо поповнити їхній парк автомобілями, що були розроблені НГУ спеціально для прикордонників. Ідеться про останню модифікацію автомобіля «Козак», а також нові машини зв’язку».