Обвинувачуваний у поширенні вірусу Petya хакер не з’явився на суд

19.06.2018
Про сумнозвісний вірус Petya, який минулоріч так наполохав і приніс чимало клопотів Україні, знову згадали. Нині йдеться про одного з обвинувачуваних у його поширенні.
 
Згідно з обвинувальним актом, підозрювана особа є громадянином України, уродженцем Російської Федерації, проживає у Нікополі. 
 
У Нікопольський міський райсуд Дніпропетровської області 11 червня надійшло кримінальне провадження за обвинуваченням «громадянина Н.» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 КК України.
 
Йдеться про створення з метою використання, розповсюдження або збут шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут за фактами масштабних кібератак вірусу Petya (Not.Petya).
 
Щоправда, фігурант справи, «громадянин Н.» — вимоги суду проігнорував: не з’явився на підготовче засідання, яке було призначено на 15 червня. 
 
«На електронну адресу суду надійшла його заява про неможливість прибути на судове засідання, у зв’язку з чим він просив суд перенести слухання на іншу дату. У справі оголошено перерву до 27 червня о 12:30», — повідомили у прес-службі суду.
 
Хакеру загрожує штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на термін до 2 років.
 
Є й «альтернатива»: позбавлення волі на той самий строк із конфіскацією програмних або технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж або мереж електрозв’язку, які є власністю винної особи.
 
Нагадаємо, що 27 червня 2017 року низка українських компаній та банків зазнала масованих хакерських атак. Від вірусу Petya тоді навіть постраждали вищі державні установи: клята «бацила» паралізувала роботу Кабміну та вивела з ладу електронний документообіг Чорнобильської АЕС.
 
«Розумний» вірус примудрявся шифрувати файли на зараженому комп’ютері і виводив на екрані повідомлення з вимогою перевести на вказаний гаманець суму в біткоїнах, еквівалентну 300 доларам. Одразу після атаки СБУ повідомила, що до атаки вірусу причетні спецслужби Росії.
 
За іронією долі, як виявилося, вірус Petya розробили в… Агентстві національної безпеки США, звідки його викрали хакери. Принаймі так стверджувало поважне американське видання New York Times. 
 
У 2017 році Центральне розвідувальне управління США у своєму звіті заявило, що військові хакери РФ у 2017 році здійснили кібератаку проти України у спробі підірвати фінансову систему держави на тлі війни з проросійськими бойовиками.
 
Чи не повторяться подібні атаки в майбутньому — впевненості немає. Залишається лише сподіватися на фаховість спеців із кібербезпеки та новітню апаратуру, яку вони отримали від закордоних колег влітку минулого року.